Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμορφώσει μία σειρά από κείμενα στρατηγικής σημασίας για την ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, όπως η Ψηφιακή Δεκαετία, το Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο Δεξιοτήτων κ.α, ενώ αυξάνονται διαρκώς οι παραγωγικοί φορείς της ΕΕ που ενώνουν τις δυνάμεις τους προωθώντας τον ψηφιακό εγγραμματισμό.

Είναι πλέον κατανοητό ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να εξοπλιστούν με τον κατάλληλο συνδυασμό βασικών και προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν την τεχνολογική καινοτομία και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε έναν κόσμο που αλλάζει για πάντα από τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διανύσει ακόμα μεγαλύτερη απόσταση προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας. Αν και όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι επισκέπτονται καθημερινά το διαδίκτυο, μόνο το 54% των πολιτών, διαθέτουν πραγματικά τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες του, αντί του αρχικού στόχου της Ψηφιακής Δεκαετίας 80 %. Επίσης, ενώ η ΨΔ στόχευε στην ανάδειξη 20 εκατομμυρίων ειδικών στον τομέα των ΤΠΕ έως το 2030, λιγότερο από το 4 % των αποφοίτων προέρχεται από πανεπιστήμιο που κατέχει δίπλωμα στον τομέα των ΤΠΕ με αποτέλεσμα περισσότερες από τις μισές εταιρείες της ΕΕ δυσκολεύονται να προσλάβουν ειδικούς στον τομέα των ΤΠΕ.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο των ψηφιακών μας γνώσεων;

Τεστ ψηφιακών δεξιοτήτων, σύντομα προγράμματα κατάρτισης και μαζικά, ανοικτά, διαδικτυακά μαθήματα είναι μερικά από τα πολλά εργαλεία με τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να ενδυναμώσουμε τις δεξιότητές μας, ακόμη και αν δεν είμαστε απόλυτα εξοικειωμένοι με τον ψηφιακό κόσμο. Ας δούμε λοιπόν μερικές προτάσεις για το πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις ψηφιακές μας δεξιότητες!

Βήμα 1ο: Κάντε το τεστ ψηφιακών δεξιοτήτων και ξεκινήστε το ταξίδι σας προς τη ψηφιακή γνώση

Γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι γενικά έχουν τη τάση να υπερεκτιμούν το επίπεδο των ψηφιακών τους γνώσεων; Με το εργαλείο αυτοαξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τις ψηφιακές δεξιότητες & την απασχόληση (Digital Skills & Jobs Platform) μπορείτε να μάθετε για το επίπεδο των ψηφιακών σας δεξιοτήτων αλλά και πώς να τις βελτιώσετε. Κάντε λοιπόν το τεστ αυτοαξιολόγησης για να εντοπίσετε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας ώστε να χαράξετε την πορεία προς την καριέρα των ονείρων σας.

Το εργαλείο διατίθεται σε 30 γλώσσες και βασίζεται με το DigComp, το ευρωπαϊκό πλαίσιο ψηφιακών ικανοτήτων. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το DigComp; Η τελευταία της έκδοση 2.2. λαμβάνει τώρα υπόψη τις αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Βήμα 2ο: Παρακολουθήστε ένα ΜΑΔΜ και αναβαθμίστε τις ψηφιακές σας δεξιότητες

Η απασχόληση στον τομέα των ΤΠΕ δεν διασφαλίζεται αποκλειστικά μέσω της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ο κόσμος της ψηφιακής τεχνολογίας είναι κάτι πολύ περισσότερο από τον προγραμματισμό και την κωδικοποίηση, αλλά όλοι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Για τον λόγο αυτόν, μπορείτε να εξερευνήστε τη λίστα των μαζικών ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων (ΜΑΔΜ/ MOOCs) του Digital Skills & Jobs Platform για να εξελιχθείτε από απόλυτο αρχάριο σε έναν αξιόπιστο ψηφιακό εμπειρογνώμονα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του. Το μέλλον της εργασίας αλλάζει, και για μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στις νέες μορφές και τις απαιτήσεις της εργασίας, πρέπει να κατανοήσουμε πώς προέκυψαν και γιατί θεωρούνται τόσο σημαντικές. Γι΄αυτό, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε το εκπαιδευτικό σας ταξίδι με το μάθημα Digital SkillUp που περιλαμβάνει εισαγωγικές πληροφορίες σχετικά με την Ψηφιακή Επανάσταση, παρουσιάζει συνοπτικά ποιες είναι οι αναδυόμενες τεχνολογίες και αναλύει ποια είναι η αξία της Κυβερνοασφάλειας.

Και αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας και θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να επιλέξετε τα εξής μαθήματα:

Θέλετε να μάθετε κώδικα, προγραμματισμό ή την ανάλυση δεδομένων, αλλά δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε; Τα παρακάτω ΜΑΔΜ δεν απαιτούν προηγούμενη γνώση, αλλά θέτουν τις βάσει για περαιτέρω μάθηση:

Τέλος, εάν ενδιαφέρεστε σχετικά με τις αναδυόμενες τεχνολογίες, τις δυνατότητές τους και τι έχουν να προσφέρουν τα παρακάτω ΜΑΔΜ θα μπορούσαν να σας φανούν χρήσιμα:

Βήμα 3ο: Εξερευνήστε τις ευκαιρίες κατάρτισης που παρουσιάζονται στον ιστότοπο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές δεξιότητες & την Απασχόληση

Στην ενότητα του ιστοτόπου της ελληνικής Συμμαχίας: “Ευκαιρίες Κατάρτισης” ένας κατάλογος μαθημάτων κατάρτισης σε όλα τα επίπεδα είναι έτοιμος να τον εξερευνήσετε. Εδώ μπορείτε να βρείτε ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα (MOOC) επιμόρφωσης που είναι προσβάσιμα σε όλους τους χρήστες, όπως για παράδειγμα το δωρεάν διαδικτυακό ανοικτό μάθημα «Αναπτύσσοντας τη ΤΝ». Είτε είστε φοιτητής, είτε αναζητάτε εργασία είτε εργαζόμενος, είτε είστε αρχάριος είτε ειδικός στην ψηφιακή τεχνολογία, θα βρείτε μια σχετική ευκαιρία για εσάς.

Βήμα 4ο: Ενημερωθείτε για τις πρωτοβουλίες που γίνονται σε όλη την Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους πολλά κράτη μέλη της ΕΕ ανέλαβαν σημαντικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες: Η Βουλγαρία εγκαινίασε το νέο Ινστιτούτο για τη Τεχνητή Νοημοσύνη INSAIT, η Σλοβακία διοργάνωσε τη μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τις ψηφιακές δεξιότητες, η πρωτοβουλία IT Fitness Test πραγματοποιήθηκε σε τρεις χώρες Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία, ενώ τα προγράμματα κατάρτισης του ελληνικού οργανισμού για την απασχόληση, ΔΥΠΑ αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 85.000 θέσεις εργασίας μόνο για το έτος 2022.

Στη Γαλλία οι αρμόδιοι φορείς για τον ψηφιακό εγγραμματισμό ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παρέχουν στους πολίτες βελτιωμένη ψηφιακή μάθηση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, γεφυρώνοντας την πανεπιστημιακή εκπαίδευση με τις δεξιότητες που απαιτούνται για την εύρεση εργασίας μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας PIX. Επιπρόσθετα, από την έναρξή της το 2021, η DigiSkills Belgium, ιστοσελίδα του βελγικού Εθνικού Συνασπισμού, δημιούργησε ένα αξιόλογο αποθετήριο με ευκαιρίες κατάρτισης σε όλα τα επίπεδα, διαθέσιμο σε διάφορες γλώσσες.
Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, πολλές επιτυχημένες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης στις χώρες της ΕΕ. Η Ιταλία και η Ισπανία φιλοξένησαν τα Εθνικά Βραβεία Ψηφιακών Δεξιοτήτων, αναδεικνύοντας καινοτόμα ψηφιακά έργα με κοινωνικές προεκτάσεις. Κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα στη Λεττονία συμμετείχαν περισσότεροι από 4000 φορείς συζητώντας για το μέλλον των ψηφιακών δεξιοτήτων. Στη Μάλτα πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός Hackathon MaltaPi προωθώντας τις ψηφιακές δεξιότητες και τα βιντεοπαιχνίδια, τη ρομποτική και τον προγραμματισμό. Τέλος, συμμετείχαν σχεδόν 200 παιδιά σε διαγωνισμό της Λιθουανίας Connected Lithuania hackathons, επιβραβεύοντας τις πιο καινοτόμες ψηφιακές λύσεις.

Βήμα 5ο: Παρακολουθείστε τις τελευταίες τάσεις στις ψηφιακές δεξιότητες

Η μάθηση δεν είναι πλέον μία παθητική διαδικασία μέσω της οποίας απλά λαμβάνουμε πληροφορίες και δεδομένα. Αντιθέτως, σημαίνει ότι εξερευνούμε, βρίσκουμε νέα μονοπάτια κατάρτισης, ασχολούμαστε με θέματα που έχουν κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας στην πορεία προς τη γνώση. Εάν θέλετε να μάθετε όλα όσα συμβαίνουν με τις ψηφιακές δεξιότητες στην Ευρώπη, επισκεφτείτε την πλατφόρμα για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, το σπίτι της ΕΕ για τις ψηφιακές δεξιότητες. Μοιραστείτε τις γνώσεις σας, κάντε ερωτήσεις, ανταλλάξτε συμβουλές — και ενημερωθείτε σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σε δεξιότητες στην Ευρώπη. Τέλος, μπορείτε στην ενότητα “Ενημερώσεις” μπορείτε να μαθαίνετε για τις νέες πρωτοβουλίες και τα έργα που αναπτύσσονται, σχετικά με την ψηφιακή μετάβαση και τον αντίκτυπο στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Αναδημοσίευση είδησης από το Digital Skills & Jobs Platform : “Our 5 tips to improve your digital skills this summer”, created by Galina Valentinova Misheva.

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence)
  • Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity)
  • Λογισμικό (Software)
  • Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών (Web Development)
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
Χώρα
  • Αυστρία
  • Βέλγιο
  • Βουλγαρία
  • Κύπρος
  • Ρουμανία
  • Σλοβενία
  • Κροατία
  • Τσέχικη Δημοκρατία
  • Δανία
  • Εσθονία
  • Φινλανδία
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Ελλάδα
  • Ουγγαρία
  • Ιταλία
  • Ιρλανδία
  • Μάλτα
  • Λετονία
  • Λιθουανία
  • Λουξεμβούργο
  • Κάτω Χώρες
  • Πορτογαλία
  • Πολωνία
  • Σουηδία
  • Ισπανία
  • Σλοβακία
Είδος πρωτοβουλίας
  • Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ
Διαβάσετε περισσότερα