Με επτά ομάδες θα εκπροσωπηθεί η χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής World Robot Olympiad 2023, η οποία θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 9 Νοεμβρίου στον Παναμά.

Η ελληνική αποστολή αναδείχθηκε μετά από προκριματικούς αγώνες που διεξήχθησαν στις 1 & 2 Ιουλίου με διοργανωτή τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας, WRO Hellas και τον στρατηγικό συνεργάτη του, την εταιρία COSMOTE. Οι ομάδες αυτές, αποτελούμενες από μαθητές σχολείων απ΄όλη την ελληνική επικράτεια, θα διαγωνιστούν στις εξής τέσσερις κατηγορίες: Robo Mission (REGULAR), Future Innovators (OPEN), Future Engineers και RoboSports.

Πολύ συνοπτικά, η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (WRO) είναι ένα σημαντικό, παγκόσμιο γεγονός για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Με εργαλείο τη ρομποτική, μαθητές απ’ όλο τον κόσμο δημιουργούν ευφάνταστες λύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα «διόρθωναν» θέματα όπως η καθημερινή διαβίωση στην πόλη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το διάστημα κ.α. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας παιδιών και νέων και της ικανότητάς τους για επίλυση προβλημάτων. Διεξάγεται από τον διεθνή, μη κυβερνητικό οργανισμό World Robot Olympiad Association με σκοπό την προώθηση της ρομποτικής στην εκπαίδευση STEM παγκοσμίως. Υποστηρίζεται από τους διοργανωτές σε περισσότερες από 75 χώρες από όλον τον κόσμο εξασφαλίζοντας ότι περισσότερα από 70.000 παιδιά και νέοι παγκοσμίως έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στη διοργάνωση. Η Ελλάδα συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 2009, φτάνοντας μέχρι σήμερα να έχει κατακτήσει συνολικά 7 μετάλλια και 18 θέσεις στην πρώτη δεκάδα.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ολυμπιάδας είναι «Συνδέοντας τον κόσμο» (Connecting the World) με τις ομάδες, να διερευνούν πώς τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τόσο τη ναυτιλία όσο και τις υποδομές ψηφιακής τεχνολογίας να γίνουν πιο ασφαλείς, πιο βιώσιμες και πιο αποτελεσματικές. Μάλιστα ο αριθμός των χωρών που θα λάβουν μέρος στη φετινή διοργάνωση αναμένεται να υπερβεί τις ενενήντα σε αντίθεση με πέρυσι που συμμετείχαν 73 χώρες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα του 2022 που φιλοξενήθηκε στο Dortmund της Γερμανίας, (17 έως τις 19 Νοεμβρίου) η Ελλάδα αναδείχθηκε ανάμεσα σε 365 ομάδες πρώτη δύναμη στην Ευρώπη και τέταρτη παγκσμίως με 1 αργυρό μετάλλιο, 2 πέμπτες θέσεις, 1 έκτη θέση με ειδικό βραβείο, μια 8η θέση και μία 9η θέση.

Πληροφορίες για τον οργανισμό WRO Hellas

Όραμα του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας, WRO Hellas είναι η εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στις τρεις βαθμίδες της επίσημης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν, διεξάγει κάθε χρόνο τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Σκοπός των διαγωνισμών είναι να παρέχουν κίνητρο σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου τόσο για την αύξηση του ενεργού ενδιαφέροντος από τη σχολική κοινότητα απέναντι στην εκπαιδευτική ρομποτική, όσο και για τον ευρύτερο εκσυγχρονισμό των ελληνικών σχολείων, μέσα από τον εφοδιασμό τους με εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής. Επίσης, υποστηρίζει σχολεία που δεν διαθέτουν του κατάλληλους πόρους για την προμήθεια δωρεάν εξοπλισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής
Οι δράσεις του WRO Hellas καλλιεργούν στα παιδιά δεξιότητες όπως ομαδικότητα, την κριτική και μηχανική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων με τρόπο πρακτικό και συμμετοχικό, προκειμένου να αναπτύσσουν τα απαραίτητα εφόδια για την οπιαδήποτε επιλογή σταδιοδρομίας κι αν ακολουθήσουν.

Αντλήθηκαν και αναδημοσιεύτηκαν πληροφορίες από τους επίστημους ιστοτόπους των οργανισμών WRO Hellas.gr & WRO Association καθώς και της ελληνικής πρωτοβουλίας stem.edu.gr.

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ρομποτική (Robotics)
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Διεθνής πρωτοβουλία