η εικόνα δείχνει το πρόσωπο μιας γυναίκας

Τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων “Women TechEU” δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Ιουνίου 2022, η οποία θα είναι ενεργή έως τις 4 Οκτωβρίου 2022, στις 17:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Μάλιστα, μετά τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα του πρώτου πιλοτικού προγράμματος που διεξήχθει το 2021, η Επιτροπή αυξάνει φέτος τον προϋπολογισμό σε 10 εκατ. ευρώ με στόχο τη χρηματοδότηση έως 130 νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα  “Women TechEU” είναι μία από τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες της ΕΕ που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση και την ενίσχυση του ηγετικού ρόλου των γυναικών στη τεχνολογία και την καινοτομία. Περιλαμβάνει το ετήσιο βραβείο της ΕΕ για γυναίκες καινοτόμους και το νέο πρόγραμμα «Γυναίκες ηγετικές θέσεις»  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ). Επίσης, στηρίζει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που ιδρύονται από γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της πιο ευάλωτης φάσης της ανάπτυξης της εταιρείας τους. Εκτός από επιχορήγηση ύψους 75 000 ευρώ, οι φιναλίστ λαμβάνουν επίσης καθοδήγηση και συμβουλευτική υποστήριξη για διάφορα ζητήματα όπως ηγεσία, διεθνοποίηση, επιχειρηματική μοντελοποίηση, στρατηγική υλοποίησης, είσοδο στην αγορά, χρηματοδότηση, διαπραγμάτευση με επενδυτές και πολλά άλλα μέσω του προγράμματος «Γυναίκες ηγετικές θέσεις» του ΕΣΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ — επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε: «Κατά την εφαρμογή του πρώτου πιλοτικού προγράμματος λάβαμε θετική ανταπόκριση με σχεδόν 400 αιτήσεις από ολόκληρη την ΕΕ και τις διασυνδεδεμένες χώρες. Είμαι υπερήφανη για το γεγονός ότι πλέον υποστηρίζουμε 50 φιλόδοξες εταιρείες με επικεφαλής γυναίκες, προερχόμενες από 16 χώρες. Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής και την ενθάρρυνση των γυναικών ώστε να αξιοποιήσουν τις πραγματικές δυνατότητές τους. Οι εταιρείες υπερυψηλής τεχνολογίας που διευθύνονται από γυναίκες, μπορούν και πρέπει να οικοδομήσουν το DNA καινοτομίας της ΕΕ. Για αυτό, και φέτος θα στηρίξουμε ακόμη περισσότερες».

Επιπλέον, το πρόγραμμα Women TechEU στηρίζει τις γυναίκες προκειμένου να αναδειχθούν ως φορείς λήψης αποφάσεων και ηγέτες στις επιχειρήσεις. Βασικός στόχος της Επιτροπής είναι χρηματοοικονική ενίσχυση των γυναικών ώστε να δραστηριοποιούνται ενεργά στον κλάδο των επενδύσεων, τομέα στον οποίο οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται. Υποστηρίζεται από το ΕΣΚ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της ΕΕ «Ορίζοντας Ευρώπη» και τα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα καινοτομίας (ΕΣΚ).

Εν ολίγοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να οικοδομήσει ένα πιο δίκαιο και ακμάζον ευρωπαϊκό οικοσύστημα υπερπροηγμένης τεχνολογίας, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις που ιδρύονται από γυναίκες.

Οι επιχειρήσεις υπερυψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν πάνω από το 25 % του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, αξίας 700 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σε αυτόν τον τομέα οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται δυσανάλογα. Επί του παρόντος, λιγότερο από το 15 % των νεοφυών επιχειρήσεων δημιουργούνται ή συνιδρύονται από γυναίκες (και μόνο το 6 % από ομάδες που ασχολούνται αποκλειστικά με γυναίκες). Παράλληλα, οι γυναίκες λαμβάνουν μόνο το 10 % των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην ΕΕ με αποτέλεσμα τις ελάχιστες επενδύσεις κεφαλαίου σε επιχειρήσεις που διευθύνονται από γυναίκες, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο έναν φαύλο κύκλο. Μόνο το 5 % των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου διατίθεται σε ομάδες μεικτών φύλων και μόνο το 2 % σε ομάδες όλων των γυναικών.

© Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αναδημοσίευση του άρθρου: “Women TechEU 2022: call for proposals”, Digital Skills & Jobs Platform, created by Federica Tondo

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence)
  • Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity)
  • Αλυσίδα συστοιχιών (Blockchain)
  • Λογισμικό (Software)
  • Μικροηλεκτρονική
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Χώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
Είδος πρωτοβουλίας
  • Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ
Διαβάσετε περισσότερα