Τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region (περιοχή παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους) στη χώρα μας ανακοίνωσε η Google Hellas. Η υλοποίηση μίας τέτοιας επένδυσης θα αναδείξει την Ελλάδα ως περιφερειακό κόμβο για την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, διασφαλίζει ότι δεν θα απαιτείται η χρήση υποδομών και δικτύων που βρίσκονται στη δυτική, βόρεια ή νότια Ευρώπη, αντιθέτως, δημιουργούνται στη χώρα μας δυνατότητες για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων, οργανισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Σε μία εποχή που ολοένα και μεγαλύτερος όγκος εργασιών μεταφέρεται σε υπολογιστικά νέφη, στο πλαίσιο της εν εξελίξει «4ης βιομηχανικής επανάστασης», η επένδυση της εταιρίας Google στην Ελλάδα συμβάλλει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της καινοτομίας της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, θα επιτρέψει την καλύτερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού υψηλής κατάρτισης που διαθέτει η χώρα μας και την αντιστροφή του φαινομένου “brain drain”.

Μία Cloud Region, η οποία βασίζεται σε φυσικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας όπως data centers και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, αποτελεί ουσιαστικά μία περιοχή παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Cloud) προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους αλλά και τον δημόσιο τομέα.

Κάθε Region έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει με εξαιρετικά μικρό χρόνο απόκρισης πληθώρα παροχών, όπως η αποθήκευση, οργάνωση, ανάλυση και ταχεία ανάκτηση δεδομένων, υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνει δραστικά τη διεκπεραίωση σύνθετων εργασιών, όπως η ταχεία εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η παραγωγή πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας, το gaming υψηλών απαιτήσεων και η ψηφιακή μηχανοργάνωση.

Η επένδυση για τη δημιουργία του Google Cloud Region αναμένεται να αποφέρει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία έως το 2030. Επίσης, θα δημιουργεί περισσότερες από 19.400 θέσεων εργασίας, αυξάνοντας τη ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό, εξειδικευμένο στις αναδυόμενες τεχνολογίες κυρίως σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (cloud technologies).


Τι είναι οι τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους:

Πρόκειται για τεχνολογίες που επιτρέπουν την αποθήκευση, την επεξεργασία τη χρήση και διαμοιρασμό δεδομένων από απομακρυσμένους υπολογιστές στους οποίους εξασφαλίζεται πρόσβαση μέσω του διαδικτύου. Έχουν καθημερινή εφαρμογή στη ζωή μας όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα κοινωνικά δίκτυα.

Ειδικά για μία επιχείρηση, οι τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους θεωρούνται ως απαραίτητο εργαλείο κατά τη λειτουργία της με πιο χαρακτηριστικές λειτουργίες τη φιλοξενία δεδομένων, αποθήκευση αρχείων, λογιστικές εφαρμογές, εφαρμογές διαχείρισης πελατών, ηλεκτρονική αλληλογραφία και άλλα πολλά. Αποθηκεύοντας πληροφορίες σε υπολογιστικό νέφος, μία επιχείρηση:
• διασφαλίζει πρόσβαση στα αρχεία της από οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή
• δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας
• διευκολύνεται η διαδικτυακή συνεργασία των εργαζομένων και η ευελιξία
• προάγεται η τηλεργασία
• εξοικονομούνται χρήματα καθώς δεν θα χρειάζεται να αγοράζουν λογισμικά, ακριβούς εξυπηρετητές και εγκαταστάσεις αποθήκευσης δεδομένων.

Ένας εργαζόμενος μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιδέξιος στη χρήση τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους όταν:

  • κατανοεί τα βασικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων υπολογιστικών υποδομών,
  • γνωρίζει τα κύρια εργαλεία και τις τεχνικές δημιουργίας και διαχείρισης τους και
  • υλοποιεί τις διάφορες εφαρμογές των υπολογιστικών νεφών.

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Υπολογιστική Νέφους (Cloud Computing)
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία