Με εξαιρετικές επιδόσεις συμμετείχε η Ελλάδα στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής, World Robot Olympiad 2023 που πραγματοποιήθηκε στον Παναμά, αναδεικνύοντας την 1η δύναμη στην Ευρώπη και την 4η στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική αποστολή αποτελούμενη από τις κάτωθι επτά, Μinders, Smartbirds, BitLab, Teamword Happines, Save Energy, JoFre, και Evripos Robotics κατέκτησε 2 χάλκινα μετάλλια, καθώς και 2 διακρίσεις στην τέταρτη και στην όγδοη θέση.

Το θέμα της φετινής  Ολυμπιάδας ήταν «Συνδέοντας τον κόσμο» και οι διαγωνιζόμενες ομάδες κλήθηκαν να δημιουργήσουν ρομποτικές λύσεις για την επίλυση σύγχρονων προβλημάτων, όπως η επικοινωνία, η μεταφορά, η ενέργεια και η περιβαλλοντική προστασία. Περιλάμβανε αγωνιστικές κατηγορίες όπως Line Following, Soccer, Open, Regular, WRO GEN II Football, και τεχνικές προκλήσεις για να δοκιμαστούν οι ικανότητες των συμμετεχόντων στον χώρο της ρομποτικής.

Η ελληνική αποστολή αναδείχθηκε μετά από προκριματικούς αγώνες που διεξήχθησαν στις 1 & 2 Ιουλίου με διοργανωτή τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας, WRO Hellas και τον στρατηγικό συνεργάτη του, την εταιρία COSMOTE.

Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής ως θεσμός  εστιάζει στην προώθηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και των επιστημονικών μαθημάτων (STEM) μέσω διασκεδαστικών και εκπαιδευτικών προκλήσεων. Τα παιδιά συμμετέχοντας σε αυτόν τον διαγωνισμό ενθαρρύνεται η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η επίλυση προβλημάτων μέσα από την τεχνολογία. Επίσης,  έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να ανταλλάξουν ιδέες με ομάδες από διάφορες χώρες, προωθώντας την καινοτομία και τη διασυνοριακή συνεργασία στον τομέα της ρομποτικής και του STEM.

Επόμενη πρόκληση για τους μικρούς εξερευνητές είναι η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής θα πραγματοποιηθεί το 2024 στη Σμύρνη.

Διαβάστε επίσης: Επτά ομάδες από την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2023

Αντλήθηκαν και αναδημοσιεύτηκαν πληροφορίες από τους επίστημους ιστοτόπους των οργανισμών WRO Hellas.gr & WRO Association καθώς και της ελληνικής πρωτοβουλίας stem.edu.gr.

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ρομποτική (Robotics)
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Διεθνής πρωτοβουλία