Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται ο Ευρωπαϊκός Μήνας Κυβερνοασφάλειας με τίτλο «Think Before U click — I choose to be safe online» (Σκέψου πριν κλικάρεις- Εγώ επιλέγω να είμαι ασφαλής στο Διαδίκτυο), ο οποίος ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Οκτώβριος έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ ως ο Ευρωπαϊκός Μήνας Κυβερνοασφάλειας, κατά τη διάρκεια του οποίου προσφέρονται συμβουλές για τη διατήρηση καλών διαδικτυακών συνηθειών και την αναγνώριση διαδικτυακών κινδύνων όπως το phishing και το ransomware.

Μπορούμε πολύ εύκολα να πέσουμε θύματα μιας κυβερνοεπίθεσης, είτε κάνοντας κλικ σε ένα σύνδεσμο από μια άγνωστη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε εισάγοντας τις προσωπικές μας πληροφορίες σε έναν μη αξιόπιστο ιστότοπο ή εγκαθιστώντας μη επαληθευμένο λογισμικό έστω μία φορά. Ωστόσο, όλοι  μας μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας μαθαίνοντας πώς θα χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο με ασφάλεια και να ενημερωθούμε σχετικά με τους πιο πρόσφατους κινδύνους για την κυβερνοασφάλεια.

Από το 2012, ο Οκτώβριος έχει αφιερωθεί στο να μας επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους που παραμονεύουν σε διάφορες γωνίες του διαδικτυακού σύμπαντος. Με το σύνθημα «Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι κοινή ευθύνη», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και περισσότεροι από 300 εταίροι από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων αρχών, πανεπιστημίων, ομάδων προβληματισμού, ΜΚΟ και επαγγελματικών ενώσεων, συνεργάζονται για την καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Η κ. Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, δήλωσε: «Κατά τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κινδύνους μπορούν να προκύψουν λόγω ανθρώπινου σφάλματος. Το πώς να πλοηγούμαστε στον κυβερνοχώρο με ασφάλεια αποτελεί καθημερινό μας καθήκον  και ο ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας θα μας βοηθήσει να εκπαιδευτούμε σε αυτόν.»

Ο Ευρωπαίος Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε: «Ο ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας αποτελεί εμβληματική δραστηριότητα, μέρος των προσπαθειών μας να βοηθήσουμε τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς της ΕΕ να παραμένουν ασφαλείς κατά τη χρήση του διαδικτύου. Καθώς  αναλαμβάνουμε στοχευμένες δράσεις για την προστασία της ασφάλειάς της ΕΕ, χρειαζόμαστε ενημερωμένους πολίτες που αποτελούν ενεργό μέρος της Ευρωπαϊκής Ασφάλεια. Η φετινή εκστρατεία θα βοηθήσει όλους μας να μάθουμε και να κατανοήσουμε πώς να προστατεύσουμε την καθημερινή μας  ζωή από νέες αναδυόμενες απειλές, όπως το ransomware.»

Ο κ. Thierry Breton, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, πρόσθεσε επίσης: «Καθώς οι κοινωνίες μας αλληλοσυνδέονται όλο και περισσότερο, ο κυβερνοκίνδυνος διευρύνεται. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατευτούμε είναι μέσω της εκπαίδευσης και του γραμματισμού στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της καθημερινής ζωής. Αυτό είναι το Cyber Security Month και έχει αποδείξει καλά την αξία του τα τελευταία 10 χρόνια.

 Διαδώστε το μήνυμα και μάθετε περισσότερα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Κατά τον μήνα Οκτώβριο πολλά κράτη μέλη της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν συνέδρια για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο,  καταρτίσεις και  διαδικτυακές εκδηλώσεις . Επίσης , στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού  Μήνα Κυβερνοασφάλειας, μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αλλά και να εξερευνήσετε τον διαδραστικό χάρτη με τα σημεία επαφής  ανά χώρα εάν αντιμετωπίζετε κινδύνους στο διαδίκτυο. Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δελτίο Τύπου του ENISA.

Στη φετινή εκστρατεία προστέθηκαν τα βραβεία του Ευρωπαϊκού Μήνα Κυβερνοασφάλειας (ECSM). Πρόκειται για μία νέα πρωτοβουλία που προωθεί τις εκστρατείες που διοργανώνουν τα κράτη μέλη στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας. Για πρώτη φορά το 2022, τα κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ των πλέον καινοτόμων και εντυπωσιακών υλικών που παρήχθησαν σε προηγούμενες εκστρατείες του ECSM.

Αντίστοιχα και εσείς μπορείτε να μάθετε ποιος κέρδισε στις ακόλουθες κατηγορίες: το καλύτερο βίντεο για ασφαλείς κρατήσεις στο διαδίκτυο, το καλύτερο βίντεο για την προστασία των ηλεκτρονικών λογαριασμών, τα καλύτερα ενημερωτικά γραφήματα  και το καλύτερο διδακτικό υλικό για την ασφαλή πλοήγηση.

© European Commission

Αναδημοσίευση είδησης: “Launch of the European Cybersecurity Month’s 10th anniversary”, Digital Skills & Jobs Platform, created by Federica Tondo

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity)
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
Χώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
Είδος πρωτοβουλίας
  • Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ
Διαβάσετε περισσότερα