Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για την εισαγωγή του προγραμματισμού στα σχολεία. Η φετινή Εβδομάδα Προγραμματισμού θα λάβει χώρα από τις 8 έως τις 23 Οκτωβρίου 2022 ενώ σήμερα, 6 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωση.

Ο Roberto Viola, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε: «Στην επέτειο των 10 ετών καλούμαστε να αναλογιστούμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ενώ με την πάροδο του χρόνου, παρατηρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού συναντά ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία. Ο αριθμός των συμμετεχόντων συνεχίζει να αυξάνεται σημαντικά σε ετήσια βάση ενώ το γεγονός ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις διεξάγονται πλέον σε σχολεία δείχνει ότι αποδίδουν πραγματικά οι προσπάθειες ενθάρρυνσης των εκπαιδευτικών να εισάγουν τον προγραμματισμό στην αίθουσα διδασκαλίας.»

Επετειακές δραστηριότητες της 10ης Εβδομάδας Προγραμματισμού

Κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης οργανώνονται εκδηλώσεις διαφόρων ειδών. Αυτές κυμαίνονται από δραστηριότητες όπως το CodyTrip, μια τεράστια διαδικτυακή σχολική εκδρομή στην Προσίντα, τη Μπάια και τη Νάπολη στην Ιταλία, την απονομή του νέου σχολικού σήματος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού στις Κάτω Χώρες, μεταξύ άλλων χωρών, ένα συνέδριο με θέμα την ανάπτυξη ικανοτήτων που σχετίζονται με την αλγοριθμική σκέψη στην Ουγγαρία, εκδηλώσεις μαραθώνιων ανάπτυξης εφαρμογών σε αίθουσες διδασκαλίας στην Ιρλανδία μέχρι μια δωρεάν διαδραστική έκθεση για μικρούς και μεγάλους στο πολιτιστικό κέντρο Humboldt Forum στο Βερολίνο της Γερμανίας, το Σχολείο της Εβδομάδας Προγραμματισμού για εκπαιδευτές και δωρεάν διαδικτυακές συνεδρίες στον προγραμματισμό στη Μάλτα, καθώς και μια εκδήλωση στη Ρουμανία, η οποία ενθαρρύνει τους μαθητές λυκείου να εξερευνήσουν μορφές αυτοέκφρασης χρησιμοποιώντας την τεχνολογία σε καλλιτεχνικά έργα. Στη χώρα μας ήδη περισσότερες από 1100 εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί.

 Η Εβδομάδα Προγραμματισμού διαθέτει επίσης και δραστηριότητες προγραμματισμού χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές, μειώνοντας έτσι τα εμπόδια πρόσβασης και εισάγοντας τον προγραμματισμό σε κάθε σχολείο, ανεξάρτητα από τα επίπεδα χρηματοδότησης και τον διαθέσιμο εξοπλισμό τους.

Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει διοργανωτής δραστηριοτήτων και να επωφεληθεί από τη χρήση της εργαλειοθήκης του EU Code Week που θα συμβάλουν στην ένταξη της κωδικοποίησης και του προγραμματισμού στα σχολεία. Το υλικό αυτό διατίθεται σε 29 γλώσσες και παρέχεται δωρεάν.

Επιπλέον, από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2022, διοργανώνεται το ανοικτό διαδικτυακό μάθημα, EU Code Week Bootcamp το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς προσχολικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ως ψηφιακοί δημιουργοί.

Για όσους αναζητούν μια πρόκληση, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού δεν θα τους απογοητεύσει! Η πρόκληση Εβδομάδα Προγραμματισμού για Όλους ενθαρρύνει όλους τους συμμετέχοντες να συνδέουν τις δραστηριότητές τους με άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώνονται από φίλους, συναδέρφους ή γνωστούς. Μάλιστα, όσοι από τους συμμετέχοντες συνδέσουν δραστηριότητες, προερχόμενες από 10 διαφορετικούς διοργανωτές ή από τρεις διαφορετικές χώρες, θα αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Αριστείας της Εβδομάδας Προγραμματισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Πλέον, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, που διανύει τη δέκατη επετειακή της χρονιά, αποτελεί μια πρωτοβουλία σε επίπεδο πολιτών, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποσκοπεί στην προώθηση του προγραμματισμού και του ψηφιακού γραμματισμού για όλους, με διασκεδαστικό και ενεργό τρόπο διοργανώνοντας εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο από εκπαιδευτικούς και λάτρεις του προγραμματισμού. Ταυτόχρονα, συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας της ΕΕ σύμφωνα με τους οποίους τουλάχιστον το 80 % του πληθυσμού της ΕΕ θα πρέπει να διαθέτει ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Εγγραφή στο EU Code Week Bootcamp: https://bit.ly/3dSrdos

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού: https://codeweek.eu/about/

Ιστολόγιο Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού: https://blog.codeweek.eu/

Χάρτης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού: https://codeweek.eu/events

Πίνακας αποτελεσμάτων: https://codeweek.eu/scoreboard

Ομάδα Facebook για Εκπαιδευτικούς: https://www.facebook.com/groups/774720866253044/

Σελίδα Facebook για την Έναρξη της Εβδομάδας Προγραμματισμού: https://www.facebook.com/events/398952719092930

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο της Εβδομάδας Προγραμματισμού και ακολουθήστε τους λογαριασμούς του EU Code Week στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για τυχόν ερωτήσεις, επικοινωνήστε με: info@codeweek.eu.

Αναδημοσίευση δελτίου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
  • Ρομποτική (Robotics)
  • Λογισμικό (Software)
  • Ανάπτυξη εφαρμογών για φορητές συσκευές
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
Χώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
Είδος πρωτοβουλίας
  • Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ
Διαβάσετε περισσότερα