Ο Merlyn δεν είναι απλώς ένα ακόμα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, παρόμοιο με το ChatGBT — αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ενώ παράλληλα συνιστά μια απλή λύση. Πρόκειται για τον πρώτο ψηφιακό βοηθό που αναπτύχθηκε ειδικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Στην περίοδο μετά την πανδημία, η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από μια οικονομία γεμάτη αβεβαιότητα, με τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα να επιδεινώνονται συνεχώς και με ταχύτατους ρυθμούς στην ψηφιακή μετάβαση και στην ανάπτυξη των αναδυόμενων τεχνολογιών. Αποτέλεσμα αυτών είναι όλο και περισσότεροι άνθρωποι να αισθάνονται ότι έχουν μείνει στο περιθώριο. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό και σε παγκόσμιο επίπεδο, παραδόξως (ή και όχι), ακόμη και στον κλάδο της πληροφορικής, έναν από τους πιο ενεργούς τομείς όσον αφορά στις αλλαγές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ένα τέταρτο των Αμερικανών επαγγελματιών σχεδιάζουν να αλλάξουν σταδιοδρομία τους επόμενους 6 μήνες.

Αν ρίξουμε μια ματιά σε όλους τους τομείς, θα παρατηρήσουμε άλλες ομοιότητες. Στον τομέα της εκπαίδευσης, η εξουθένωση και η κατάθλιψη συχνά οδηγούν τους επαγγελματίες του χώρου σε αλλαγή σταδιοδρομίας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, αλλά κυρίως αφορά στην άρση των εμποδίων που προκύπτουν μεταξύ των νέων τύπων τεχνολογίας στο περιβάλλον της εκπαίδευσης, καθώς και μεταξύ των διαφορετικών τρόπων διδασκαλίας.

Ψηφιακοί βοηθοί: οφέλη, μειονεκτήματα

Οι εκπαιδευτικές τεχνολογίες που εισήχθησαν μετά το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας, κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις αίθουσες διδασκαλίας. Από τη μία πλευρά, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες δυνατότητες και να διευρύνουν τη διαδικασία της μάθησης, βασιζόμενοι στην πρακτική εμπειρία. Από την άλλη πλευρά όμως, αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει συνθήκες άγχους, ειδικά για τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται ήδη στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και οι συνεργατικοί ψηφιακοί βοηθοί και βοηθοί μηχανών μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης, μέσω της βέλτιστης δυνατής χρήσης των νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών. Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τέτοιους ψηφιακούς βοηθούς και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε οι εκπαιδευτικοί αυτοί να λάβουν την υποστήριξη και το χρόνο που χρειάζονται για να εξοικειωθούν με τους ψηφιακούς βοηθούς, καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές τους μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη χρήση των ψηφιακών βοηθών και να οικοδομήσουν ένα στενότερο δεσμό με τους δασκάλους τους.

Ένα ‘έξυπνο’ μεγάφωνο μέσα στην τάξη ή κάτι περισσότερο από αυτό; Γνωρίστε τον Merlyn

Η εταιρεία Merlyn Mind, κατασκεύασε και έδωσε στην κυκλοφορία το 2021, το ‘Symphony Classroom’, μια συσκευή τεχνητής νοημοσύνης που συνδυάζει υλισμικό (hardware), υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και λογισμικό για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στις αίθουσες διδασκαλίας τους. Το ‘Symphony Classroom’ συνιστά την πρώτη τεχνολογία ψηφιακού βοηθού με φωνητική υποστήριξη και τηλεχειριστήριο, αναπτύχθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς και χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η διαφήμιση, με την οποία προωθήθηκε ο ψηφιακός βοηθός ‘Merlyn’ χρησιμοποίησε τη φράση «έξυπνο μεγάφωνο για χρήση στην τάξη». Ένας από τους στόχους του ‘Merlyn’ είναι να επιτρέψει στους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τις συναφείς υπηρεσίες με πιο φυσικό τρόπο και να διευκολύνουν το έργο τους. Ωστόσο, η ευκολία έχει κόστος, η τιμή της τριετούς συνδρομής για την τεχνητή νοημοσύνη και τη χρήση του λογισμικού ανέρχεται στα 1.662 €.

Ο Satya Nitta, συνιδρυτής της Merlyn Mind, δήλωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές βιώνουν, την τρέχουσα χρονική στιγμή, την πιο δύσκολη περίοδο στο εκπαιδευτικό σύστημα, η ταχεία «επιλογή» των τεχνολογιών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο ψηφιακός βοηθός αναπτύχθηκε από κοινού με εκπαιδευτικούς σε βάθος 3,5 ετών. Πριν την εμπορική διάθεση του προϊόντος, 20 σχολεία χρησιμοποιήθηκαν ως ‘πιλότοι’ του ψηφιακού βοηθού, όπου τέθηκε υπό δοκιμή σε περισσότερες από 50 αίθουσες, με συνεχόμενες βελτιώσεις για να μειωθεί η πολυπλοκότητα των σχολικών τεχνολογιών.

Γιατί όμως να χρησιμοποιηθεί ένας ψηφιακός βοηθός;

Η χρήση του ψηφιακού βοηθού ‘Merlyn’ κρίθηκε απαραίτητη για να επιλύσει κάποια κρίσιμα προβλήματα που προέκυψαν από την αυξημένη χρήση της τεχνολογίας μέσα στις τάξεις. Συνέβαλε επίσης στο να καταστούν τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται στις τάξεις, πιο εύκολα στη διαχείριση και διαφανή. Με το ‘Symphony Classroom’, ο δάσκαλος μπορεί να λειτουργήσει από οποιοδήποτε σημείο της τάξης, αρκεί να έχει το δικό του φορητό υπολογιστή ή έξυπνο τηλέφωνο. Ο βοηθός είναι εξοπλισμένος με αρκετές θύρες USB και HDMI, επιτρέποντας την απρόσκοπτη ενσωμάτωση λογισμικού και επιπρόσθετων συσκευών.

Μέρλιν ο Μάγος

Ψηφιακός βοηθός είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε σε ένα λογισμικό που ανταποκρίνεται σε φωνητικές οδηγίες και βοηθά το χρήστη στην εκτέλεση εργασιών. Η Alexa της Amazon αποτελεί το πιο γνωστό και δημοφιλές παράδειγμα φωνητικού βοηθού. Ο βοηθός που χρησιμοποιεί το ‘Symphony Classroom’ είναι ο Merlyn — ένας πράκτορας τεχνητής νοημοσύνης σχεδιασμένος για να υποστηρίζει τους δασκάλους. Οι δάσκαλοι στην Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι ήδη οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να το χρησιμοποιήσουν καλύτερα σε σύγκριση με τους γονείς τους. Οι δοκιμές βήτα που έγιναν θεωρήθηκαν εξαιρετικά χρήσιμες και έχουν αποδείξει ότι η ΤΝ γνωρίζει πώς να πλοηγείται μεταξύ των καρτελών στο πρόγραμμα περιήγησης, πώς να αναζητήσει, να παίξει και να σταματήσει ένα βίντεο στο YouTube και να ορίσει χρονόμετρα.

Χάρη στον ψηφιακό βοηθό, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διασφαλίσουν την καλή διαχείριση της τάξης, χωρίς να χρειάζεται να κάθονται μόνιμα στην έδρα, καθιστώντας έτσι την ίδια την εκπαιδευτική εμπειρία καλύτερη και πιο αποτελεσματική. Εάν οι μαθητές έχουν ερωτήσεις, ο δάσκαλος δεν χρειάζεται να πάει στην έδρα για να πληκτρολογήσει μία ερώτηση ή να κάνει αναζήτηση σε ένα πρόγραμμα περιήγησης. Αντ’ αυτού, μπορεί απλά να πει «Hey, Merlyn!» και να αφήσει την ΤΝ να του διαθέσει την απάντηση αμέσως.

Αναδημοσίευση κείμενου: Meet Merlyn, a digital assistant helping teachers around the clock, Digital Skills & Jobs Platform, created by Klara Süveges-Heilingbrunner

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence)
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Ενδιάμεσο
Χώρα
  • Ουγγαρία
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία
Διαβάσετε περισσότερα