Διακοσμητική εικόνα του Ευρωβαρόμετρου

Τα έως τώρα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν μια σημαντική πρόκληση — την αναζήτηση ψηφιακών ταλέντων και την αντίστοιχισή τους με τις κατάλληλες δεξιότητες. Οι αναντιστοιχίες και οι ελλείψεις δεξιοτήτων δεν συνιστούν πρόβλημα του κάθε κράτους μέλους, αλλά γενικότερο ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον λόγο αυτόν, τον Μάιο του 2023, η Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δρομολόγησε την έρευνα: “Έκτακτο Ευρωβαρόμετρο 529 για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων: Ποιές είναι οι ελλείψεις δεξιοτήτων, οι στρατηγικές πρόσληψης και ενίσχυσης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις” με στόχο να εντοπίσει τις παραπάνω ελλείψεις δεξιοτήτων που πλήττουν τις ΜμΕ και να αναδείξει τις στρατηγικές που πρέπει να αναπτύξουν για την πρόσληψη νέου προσωπικού και τη διατήρησή τους

Βασικές διαπιστώσεις:

  • Η απόκτηση δεξιοτήτων είναι ακογωνιαίος λίθος: Το 95 % του συνόλου των ΜμΕ δηλώνουν ότι θεωρούν πολύ (82 %) ή μετρίως (13 %) σημαντικό να απασχολούν εργαζομένους με τις κατάλληλες δεξιότητες.
  • Η έλλειψη δεξιοτήτων εξακολουθεί να υπάρχει: Τρεις στις τέσσερις ΜμΕ στην Ευρώπη δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα ελλείψεις δεξιοτήτων για τουλάχιστον μία θέση εργασίας στην εταιρεία τους. Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς εργοδότες (53 %) αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να διατηρήσουν ειδικευμένο προσωπικό ενώ σχεδόν 4 στους 5 δηλώνουν ότι είναι συνήθως δύσκολο να εντοπίσουν  νέους εργαζομένους με τις κατάλληλες ικανότητες.
  • Οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν βασική προυπόθεση στην εποχή μας: Η ψηφιακή εποχή όχι μόνο είναι εδώ αλλά και θα παραμείνει για πολύ καιρό, με το 24 % των ερωτηθέντων να αναγνωρίζει την αυξανόμενη σημασία των ψηφιακών δεξιοτήτων στις ΜΜΕ τους. Στην πραγματικότητα, το 45 % εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ελλείψεις δεξιοτήτων εμποδίζουν την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών.
  • Καινοτόμες προσλήψεις και διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού: Οι ΜμΕ χρησιμοποιούν επί του παρόντος ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών για την πρόσληψη και τη διατήρηση των εργαζομένων τους όπως για παράδειγμα κινητικότητα του προσωπικού ή η εναλλαγή θέσεων εργασίας με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των ταλέντων που υπάρχουν ήδη στον οργανισμό, περισσότερες δαπάνες κατάρτισης καθώς και ενίσχυση των οικονομικών και/ή μη οικονομικών δυνατοτήτων που προσφέρουν οι θέσεις εργασίας.
  • Ανάγκη για την από κοινού ανάληψη δέσμευσης συνεργασίας: Οι ΜμΕ ζητούν καλύτερο συντονισμό με τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης (58 %), περισσότερο ποιοτικά εργαλεία για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων τόσο των εργαζομένων τους (49 %) αλλά και των δικών τους (46 %).

Η πρόσκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι σαφής. Αναδύεται ως επείγουσα ανάγκη να αναμορφωθούν οι προσπάθειες εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ώστε το ανθρώπινο δυναμικό της Ευρώπης να ανταποκρίνεται στη ζήτηση δεξιοτήτων, ιδίως ενόψει της διττής μετάβασης (ψηφιακή και πράσινη).

© Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αναδημοσίευση κειμένου: European Year of Skills: Survey highlights skills shortages in SMEs, Digital Skills & Jobs Platform, created by Ginevra Santini

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Χώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
Είδος πρωτοβουλίας
  • Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ
Διαβάσετε περισσότερα