Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023

Την καθιερωμένη ετήσια ομιλία της πραγματοποίησε και φέτος στις 13 Σεπτεμβρίου ενώπιον των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση της Ευρωπαικής Ένωσης (State of the European Union) για το έτος 2023.

Η φετινή ομιλία της Προέδρου επικεντρώθηκε στην ανάγκη για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των δεξιοτήτων για την προώθηση της βιώσιμης ψηφιακής μετάβασης. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ένας σύντομος απολογισμός των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ όπως το πρόγραμμα NextGenerationEU, ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ και βασική πηγή χρηματοδότησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, “Ελλάδα 2.0”  για τη διενέργεια επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με σκοπό δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Επίσης, έγινε αναφορά και στην  πρωτοβουλία SURE, η οποία συνέβαλε στη διάσωση 40 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στη μετα- covid εποχή.

Στη συνέχεια, επισημάνθηκε ότι αν και η ανεργία στην Ευρώπη σημειώνει πτωτική τάση, ωστόσο, οι ελλείψεις δεξιοτήτων σε όλους τους τομείς εξακολουθούν να είναι μεγάλες και να αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ — μια πτυχή που επηρεάζει άμεσα την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Υπολογίζεται ότι περίπου οκτώ εκατομμύρια νέοι στην Ευρώπη βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης αυτή την περίοδο.

Η έλλειψη εξειδικευμένων δεξιοτήτων επηρεάζει επίσης τις ΜμΕ, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ΕΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95 % των επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 74 % των ΜμΕ ισχυρίζεται ότι οι ελλείψεις δεξιοτήτων αποτελούν μεγάλο εμπόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Τα δύο τρίτα των εταιρειών της ΕΕ αναζητούν διαρκώς ειδικούς στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών και των ΤΠΕ — με τη ζήτηση να αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με την ίδια την Πρόεδρο της Επιτροπής, «αντί για εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν εργασία, εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναζητούν ανθρώπους».

Η ΕΕ ως πρωτοπόρος στην ψηφιακή μετάβαση: Βασικές δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών στο διαδίκτυο αλλά και της ιδιωτικότητας στην εποχή της ακμής της ΤΝ

 

Πλέον, είναι αδιαμφισβήτητη η σημασία των ψηφιακών τεχνολογιών στο να μετατρέψουν την καθημερινότητά μας περισσότερο διασυνδεμένη, εύκολη και διαχειρίσιμη. Μάλιστα ο προϋπολογισμός της ΕΕ ακολούθησε την παραπάνω ανάγκη: ο επενδυτικός στόχος του 20 % σε ψηφιακά έργα του NextGenerationEU έχει υπερκαλυφθεί.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις μελλοντικές προκλήσεις που συνδέονται με τη διαχείριση των κινδύνων του ψηφιακού κόσμου. Το Διαδίκτυο εξακολουθεί να αποτελεί σε μεγάλο βαθμό έναν τόπο ανταλλαγής γνώσεων, μέσο ανάπτυξης ανοικτού πνεύματος καθώς και εργαλείο σύνδεσης των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, έχει μετατραπεί σε τόπο διάδοσης της παραπληροφόρησης και του επιβλαβούς περιεχομένου.  Ως απάντηση στην πρόκληση αυτή, η Ευρώπη έχει καταστεί ο παγκόσμιος πρωτοπόρος των δικαιωμάτων των πολιτών στον ψηφιακό κόσμο με την έκδοση των Κανονισμών της ΕΕ 2022/2065 (πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες) και  2022/1925 (πράξη για τις ψηφιακές αγορές). 

Οι συγκεκριμένοι κανονισμοί δημιουργούν ήδη έναν ασφαλέστερο ψηφιακό χώρο, μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την ιδιωτικότητα των δεδομένων μας και διασφαλίζουν τη δικαιοσύνη μέσα από τον καθορισμό σαφέστατων ευθυνών για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Σε μια εποχή που οι εξελίξεις της ΤΝ την καθοδηγούν, η ΕΕ στοχεύει σε ένα ψηφιακό μέλλον

 

Είναι ευρέως γνωστό ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μετασχηματίσει την υγειονομική περίθαλψη και να μας βοηθήσει να επιλύσουμε βασικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η εξέλιξη της είναι τόσο ραγδαία με αποτέλεσμα να κινείται ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν ακόμη και οι προγραμματιστές της, ενώ το παράθυρο ευκαιρίας για την ορθή αξιοποίησή της περιορίζεται. Ο  Κανονισμός της ΕΕ 2021/0106 για τη θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων σχετικά με την
Τεχνητή Νοημοσύνη, γνωστή και ως Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αποτελεί ήδη σχέδιο στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη, τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση συστημάτων ΤΝ στην Ένωση, σύμφωνα με μια αναλογική προσέγγιση βάσει κινδύνου για ολόκληρο τον κόσμο — τόσο όσον αφορά την καινοτομία όσο και την εφαρμογή.

Μάλιστα, το επόμενο έτος, η ΕΕ θα αναλάβει πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου παγκόσμιου πλαισίου για την ΤΝ, το οποίο θα βασίζεται σε 3 πυλώνες: α) την προστασία, β) τη διακυβέρνηση και γ)  την καθοδήγηση της καινοτομίας. Μάλιστα, η Επιτροπή προτίθεται να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία κατά τις πρώτες 100 ημέρες με πρώτη προτεραιότητά τη διασφάλιση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο ανθρωποκεντρικό, διαφανή και υπεύθυνο».

Καταληκτικά, όπως επεσήμανε στην ομιλία της η Πρόεδρος, πρωτοβουλίες της ΕΕ όπως η χάραξη πορείας για την ψηφιακή μετάβαση και η ενίσχυση του ρόλου της ως παγκόσμιου καταλύτη των ψηφιακών δικαιωμάτων καταδεικνύουν ότι: 

«Μαζί, αποδείξαμε ότι όταν η Ευρώπη είναι τολμηρή, παίρνει τα πράγματα. Και το έργο μας απέχει πολύ από το να τελειώσει — γι’ αυτό ας είμαστε ενωμένοι. Ας επιτύχουμε αποτελέσματα σήμερα και προετοιμαστείτε για αύριο».

Μπορείτε να διαβάστε ολόκληρη της ομιλία της Προέδρου «SOTEU 2023» στην επίσημη σελίδα της της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε την SOTEU για το έτος 2022 ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://www.nationalcoalition.gov.gr/article/protasi-tis-proedroy-tis-eyropaikis-e/.

Σχετικά με την ετήσια ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

 

Κάθε χρόνο ο/η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνεται με ομιλία προς τα μέλη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, γνωστή και ως State of European Union (SOTEU), επισημαίνοντας τα πιο σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ ενώ παρουσιάζει προτάσεις για την επίλυσή τους (πχ κανονισμοί, δημόσιες πολιτικές κ.α.)

Ουσιαστικά, η SOTEU αποτελεί ευκαιρία για απολογισμό των εξελίξεων στα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ενώ περιγράφεται το μακρόπνοο όραμα της Επιτροπής για τις εμβληματικές πρωτοβουλίες, τα θέματα και τις προκλήσεις, που κατέχουν την υψηλότερη θέση στην ατζέντα της ΕΕ. . 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή — Υπηρεσία Οπτικοακουστικών Μέσων
© Ευρωπαϊκή Ένωση, 2023

Αναδημοσίευση κείμενου: “Deliver today, prepare for tomorrow”: our key takeaways on skills from the State of the Union 2023”, Digital Skills & Jobs Platform, created by Galina MISHEVA

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence)
  • Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity)
  • Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of things)
  • Υπολογιστική Υψηλής Απόδοσης (High Performance Computing)
  • Κβαντική Υπολογιστική
  • Μικροηλεκτρονική
Χώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
Είδος πρωτοβουλίας
  • Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ
Διαβάσετε περισσότερα