αφίσα που απεικονίζει έναν χαρακτήρα σε μορφή έξυπνου τηλεφώνου, με εορταστικό φαγητό και δείχνει ένα πυροσβεστικό έργο με την 2η έκδοση γραμμένη σε αυτό — το κείμενο δείχνει την Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου 2023 — Μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day – SID), η εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων σε ολόκληρο τον κόσμο ώστε να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες με ασφάλεια και υπευθυνότητα, φέτος συμπληρώνει είκοσι χρόνια παρουσίας!

Με αφορμή τη φετινή επέτειο διατίθεται πλέον μια φιλική προς τα παιδιά έκδοση της στρατηγικής «Καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά» — μεταφρασμένη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά. Επίσης, επαναδημοσιεύτηκε η Διακήρυξη Ψηφιακών Αρχών σε εκδοχή περισσότερο φιλική προς τα παιδιά, συνοδευόμενη με ένα διαδικτυακό παιχνίδι, ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να μπορούν να μάθουν για τα δικαιώματά τους στον ψηφιακό κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2022 η ΕΕ εισήγαγε μια νέα σειρά νομοθετικών εργαλείων για την προστασία και την ενδυνάμωση των νέων στο Διαδίκτυο, όπως η Ευρωπαϊκή διακήρυξη για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές, υπογεγραμμένη από τους Προέδρους της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Επιπλέον, ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2022, θεσπίζει αυστηρούς κανόνες για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής, της ασφάλειας και της προστασίας των ανηλίκων. Τέλος, δημοσιεύτηκε η Ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά  η οποία επιδιώκει αφενός να καταστήσει τις  ψηφιακές υπηρεσίες περισσότερο κατάλληλες για τα παιδιά αφετέρου να συμβάλει στη διασφάλιση της προστασίας, της χειραφέτησης και του σεβασμού κατά την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας, Dubravka Šuica, δήλωσε: 

«Όλη η προσπάθεία μας επικεντρώνεται στο να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των παιδιών ισχύουν όχι μόνο στον φυσικό κόσμο αλλά και στον ψηφιακό. Ενώνουμε τις δυνάμεις και τις ιδέες μας για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο διαδίκτυο με ίσες ευκαιρίες και συναρπαστικές ανακαλύψεις για κάθε παιδί. Συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας των παιδιών και των εφήβων, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης και ισότιμη ένταξή τους στην ψηφιακή μετάβαση, στην ΕΕ και παγκοσμίως.»

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σχετικά:

«Μετά την ολοκλήρωση των φετινών εκδηλώσεων της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, η ΕΕ έχει πολλούς λόγους να είναι υπερήφανη. Έχει δημιουργήσει μια εργαλειοθήκη που ενδυναμώνει και προστατεύει τα παιδιά και τους εφήβους σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα προάγει τις ψηφιακές ικανότητες και  διασφαλίζει την εμπιστοσύνη της επόμενης γενιάς. Μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα καλύτερο Διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα η διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας.»

Παρακολουθήστε τις επίσημες σελίδες της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στο Twitter και στο Facebook και παρακολουθήστε τις δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα hashtags #SaferInternetDay και #SID2023.

Αναδημοσίευση κειμένου: 20 years of Safer Internet Day: making the Internet better and safer for children, Digital Skills & Jobs Platform, created by Eleonora Censorii

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Χώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
Είδος πρωτοβουλίας
  • Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ
Διαβάσετε περισσότερα