Η Oμάδα Eργασίας της Eπιτροπής Eυρυζωνικότητας της UNESCO για την Aνάπτυξη Iκανοτήτων Tεχνητής Nοημοσύνης (ΤΝ) δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακός μετασχηματισμός», στην οποία αξιολογούνται οι κρίσιμες ανάγκες σε ικανότητες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα. Η έκθεση αυτή παρουσιάζει τρεις τομείς ικανοτήτων και εννέα συστάσεις με ένα συνοδευτικό πλαίσιο ικανοτήτων για τους δημόσιους υπαλλήλους, το οποίο καθορίζει τις ικανότητες ΤΝ και ψηφιακού μετασχηματισμού που απαιτούνται σήμερα. Η  έκθεση έρχεται σε μία περίοδο όπου ενώ ο κόσμος βρίσκεται στην αιχμή του ψηφιακού μετασχηματισμού, σχεδόν οι μισές από τις 198 χώρες δεν διαθέτουν στρατηγική ανάπτυξης και βελτίωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων. Η έλλειψη τέτοιων στρατηγικών παρεμποδίζει τον αποτελεσματικό ψηφιακό μετασχηματισμό και τις επενδύσεις στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στο δημόσιο τομέα.

Η τεχνολογία ΤΝ βρίσκεται στο επίκεντρο ορισμένων από τις σημαντικότερες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις και ευκαιρίες αυτού του αιώνα. Για το λόγο αυτό  οι κυβερνήσεις πρέπει να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εξοπλιστούν με τις απαιτούμενες ικανότητες για να προσαρμόσουν τα εθνικά τους οράματα, τις αποστολές και τις στρατηγικές τους στην ψηφιακή εποχή. Αυτή η προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή δεν απαιτεί από τους δημόσιους υπαλλήλους να γίνουν τεχνικοί εμπειρογνώμονες, αλλά πρέπει να κατανοήσουν τις νέες τεχνολογικές τάσεις και τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των τεχνολογιών. Ως εκ τούτου, τρεις τομείς ικανοτήτων είναι σημαντικοί ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι έτοιμοι για ψηφιακό μετασχηματισμό: ψηφιακή μελέτη και σχεδιασμός, χρήση και διακυβέρνηση δεδομένων, ψηφιακή διαχείριση και εφαρμογή. Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν ικανότητες όπως η χάραξη πολιτικής με επίκεντρο τα δεδομένα και η ανάπτυξη ψηφιακής στρατηγικής.

Αναδημοσίευση κειμένου: The readiness of civil servants for digital transformation, Digital Skills & Jobs Platform, created by Tiana Zignani

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence)
Χώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
Είδος πρωτοβουλίας
  • Διεθνής πρωτοβουλία
Διαβάσετε περισσότερα