Close up photo of a middle aged business woman holding a tablet. Background is blurry with a multigenerational team sitting down around low tables with documents and computers in front of them.

«Women in Tech Greece» είναι ο τίτλος της  νέας πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το Εθνικό Δίκτυο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET S.A.), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για μία σειρά δράσεων για την ενημέρωσης ευαισθητοποίηση και την παρότρυνση των γυναικών να δραστηριοποιηθούν, να εξελιχθούν και να διακριθούν επαγγελματικά στον χώρο της τεχνολογίας.

Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στον κλάδο ΤΠΕ;

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μικρό ποσοστό των εργαζομένων και των στελεχών στον τομέα της τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, το 82,1 % των ειδικών ΤΠΕ στην Ευρώπη ήταν άνδρες.

Οι προκλήσεις, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, που συχνά αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, είναι  κάποιες από τις αιτίες για το μικρό ποσοστό της  επαγγελματικής τους ενασχόλησης με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Υπάρχουν όμως και αρκετά κίνητρα, που μπορούν να αυξήσουν την παρουσία τους στον κλάδο αυτό. Οι ενδείξεις είναι θετικές για την Ελλάδα, παρά τους χαμηλούς δείκτες συμμετοχής των γυναικών στα επαγγέλματα ΤΠΕ. Οι ανάγκες σε καίριες θέσεις τεχνολογίας αυξάνονται διαρκώς, το ποσοστό των κοριτσιών που εισάγονται σε σχετικές πανεπιστημιακές σχολές είναι υψηλό, ενώ γυναίκες στελέχη του κλάδου από τη χώρα μας διακρίνονται σε διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς παγκοσμίως.

Η επιδίωξη της αύξησης της παρουσίας των γυναικών στις θέσεις εργασίας ΤΠΕ ευθυγραμμίζεται με την Ψηφιακή Δεκαετία, το όραμά της  ΕΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης έως το 2030. Πιο συγκεκριμένα, η Ψηφιακή Δεκαετία εστιάζει, μεταξύ άλλων, και στην δημιουργία στρατηγικών δράσεων για τις δεξιότητες που θα περιλαμβάνουν τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων και της πολυμορφίας στον τομέα ΤΠΕ. Επίσης δρομολογεί πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάδειξη των προοπτικών  σταδιοδρομίας για τις γυναίκες.

1η εκδήλωση: “Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα της Τεχνολογίας”

Η πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Women in Tech πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις  29 Μαρτίου, στις 6 μ.μ., με την συμμετοχή πολλών εκπροσώπων από την Κοινωνίας των Πολιτών. Στόχος της ήταν η ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τις ευκαιρίες και τα οφέλη  που έχουν οι γυναίκες επιλέγοντας επάγγελμα  και καριέρα στον συγκεκριμένο τομέα.

Στην εκδήλωση επίσης συμμετείχε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια  για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, κα Μαρία Συρεγγέλα, και ο  Καθηγητής ΕΜΠ και Προέδρου του ΕΔΥΤΕ Α.Ε., κος Στέφανος Κόλλιας.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η συνιδρύτρια του οργανισμού Women On Top και συγγραφέας, κα Στέλλα Κάσδαγλη, ενώ ακούστηκαν οι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες της κας Αναστασία Καραγιάννη, συνιδρύτριας της DATAWO, της κας Ευαγγελία Μπαλατσού, ιδρύτριας του Greek Girls Code, τoυ κου Αντώνη Παπαδόπουλου, Executive Director του Mataroa, της κας Στέλλας Ψαρρού, Διευθύντριας του Socialinnov και της κας Μαίης Ζαννή, συνιδρύτριας και Προέδρου του Women Act.

2η εκδήλωση: “Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα της Τεχνολογίας: Οι Γυναίκες σε θέσεις Ευθύνης και Ηγεσίας”, 4 Μαΐου  και ώρα 6 μμ

Και οι δράσεις δεν σταματούν εδώ. Σήμερα στις 4 Μαΐου  και ώρα 6 μμ θα πραγματοποιηθεί θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η δεύτερη εκδήλωση με τίτλο: «Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα της Τεχνολογίας: Οι Γυναίκες σε θέσεις Ευθύνης και Ηγεσίας».  Θα εστιάσει στην ανάγκη να επιλέξουν περισσότερες γυναίκες σταδιοδρομία στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών, τη δημιουργία ευκαιριών και την προώθηση πρωτοβουλιών για την ανάδειξή τους σε υψηλόβαθμες θέσεις και ηγετικούς ρόλους.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λ. Χριστόπουλος και η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Κ. Γούλα. Θα ακολουθήσει παρουσίαση  τόσο του στόχου της πρωτοβουλίας «Women in Tech Greece» όσο και των συμπερασμάτων της πρώτης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 29/3, από την Ε. Λόκανα, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψηφιακών Ικανοτήτων ΕΔΥΤΕ.

Περισσότερα για τη θεματολογία και τους ομιλητές της εκδήλωσης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://womenintechgreece.gr/.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν και θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω του https://womenintechgreece.gr/live-wit/.

Ταυτόχρονα θα γίνει αναμετάδοση και από την Υπηρεσία Ζωντανών Διαδικτυακών Μεταδόσεων «ΔΙΑΥΛΟΣ» της ΕΔΥΤΕ: https://diavlos.grnet.gr/event/e3097.

Πληροφορίες καθώς και σύνοψη των συμπερασμάτων της 1ης εκδήλωσης Women in Tech (29/3/2022) μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:  https://grnet.gr/2022/04/01/womenintechgreece-event-evaluation-290322/.

Αναδημοσίευση πληροφοριών από τον ιστότοπο: womenintechgreece.gr

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία