Η σειρά διαδικτυακών μαθημάτων Στοιχεία Τεχνητής Νοημοσύνης (Elements of AI) διατίθεται δωρεάν και απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν και να κατανοήσουν τα στοιχειώδη για την ΤΝ και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Πρόκειται για ασύγχρονο μάθημα, το οποίο χωρίζεται σε δύο ενότητες:  

Η πρώτη μας εισάγει στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης απαντώντας στο ερώτημα: «Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τη ζωή μας, διερευνώντας τί είναι και τι δεν είναι δυνατόν να κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και

Η δεύτερη ενότητα, πιο εξειδικευμένη, πραγματεύεται τις μεθοδολογίες και διαδικασίες (όπως για παράδειγμα η χρήση αλγορίθμων, στοιχείων μηχανικής μάθησης και νευρωνικών δικτύων) που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για την ανάπτυξη εφαρμογών ΤΝ (η γνώση βασικών αρχών προγραμματισμού Python, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο,  βοηθά στην μεγαλύτερη κατανόηση των θεμάτων που πραγματεύεται αυτή η ενότητα).

Η σειρά διαδικτυακών μαθημάτων “Elements of AI” διαμορφώθηκε  από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και  τη Φινλανδική εταιρία τεχνολογίας Reactor, με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Φινλανδίας στο πλαίσιο της Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται στο ελληνικό κοινό από την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, ενώ η μετάφρασή στα ελληνικά (Α ενότητα) παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τη γλωσσική επιμέλεια του μαθήματος (Α ενότητα) ανέλαβε η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το μάθημα θα φιλοξενείται στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών έως τις 30 Ιουνίου 2021. Μέχρι σήμερα τα διαδικτυακά μαθήματα “Elements of AI”  έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 650.000 πολίτες από 170 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως το 40% των συμμετεχόντων στον κύκλο μαθημάτων είναι γυναίκες, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου συμμετοχής σε κύκλους μαθημάτων στην επιστήμη των υπολογιστών.

Το μάθημα είναι διαθέσιμο στα ελληνικά στον παρακάτω σύνδεσμο: https://nationaldigitalacademy.gov.gr/texnologies-aixmhs-6/stoixeia-texnhths-nohmosynhs-279

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
  • Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence)
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία
Ομάδα-στόχος
  • Ψηφιακές δεξιότητες για όλους
Βιομηχανία - Τομέας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
  • Λοιπά προγράμματα και προσόντα