Κάθε χρόνο στη Σλοβενία διεξάγεται η εκδήλωση «Γυναίκα Μηχανικός της Χρονιάς», μία πρωτοβουλία προσέλκυσης περισσότερων κοριτσιών σε τομείς STEM. Ο συγκεκριμένος θεσμός βραβεύει τα νεαρά κορίτσια που επιλέγουν καριέρα μηχανικού αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της «αφάνειας» των γυναικών μηχανικών στην κοινωνία. Στόχος της εκδήλωσης είναι η προβολή νέων εμπνευσμένων προτύπων για τα νεαρά κορίτσια καθώς και η ανάδειξη των εργασιακών επιτευγμάτων και της συμβολής των γυναικών μηχανικών στην κοινωνία της Σλοβενίας.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο μία κριτική επιτροπή επιλέγει δέκα υποψήφιες που εργάζονται σε Σλοβένικες εταιρείες, οργανισμούς και άλλες ενώσεις ή συλλόγους. Πρόκειται για γυναίκες που με την προσωπικότητα και τη δουλειά τους μπορούν να ενθαρρύνουν και  να εμπνεύσουν τις μαθήτριες να αποφασίσουν είτε να επιλέξουν σπουδές, είτε να ακολουθήσουν μία επαγγελματική πορεία στο πεδίο της μηχανικής. Τα κύρια κριτήρια επιλογής τους είναι πολλά, όπως η εκπαίδευση, η ηλικία, ο ενδιαφερόμενος οργανισμός ή εργοδότης, ο τομέας εργασίας, η προηγούμενη εμπειρία τους και ο επαγγελματικός προσανατολισμός.

Στη συνέχεια, ακολουθεί η βράβευση μίας υποψήφιας ως η Γυναίκα Μηχανικός της Χρονιάς με πρωταρχικό κριτήριο ανάδειξης όχι τα μηχανικά της επιτεύγματα, αλλά το κατά πόσον μπορεί η συγκεκριμένη προσωπικότητα να αποτελέσει παράδειγμα και έμπνευση για τις νεότερες γενιές κοριτσιών, προάγοντας την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη κοινωνική προβολή των γυναικών μηχανικών στη χώρα.

Το βραβείο προκηρύχθηκε από τη Siemens Slovenia, συνδιοργανώνεται από το περιοδικό IRT3000 και τη Mediade και αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Ας γίνουμε Μηχανικοί!» («Let’s be Engineers!»).

Γιατί συνιστά καλή πρακτική; 

Με δεδομένο ότι στην Ευρώπη, μόνο το ένα τέταρτο περίπου των κοριτσιών σπουδάζουν (Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) προκύπτει το ερώτημα: Γιατί τα νέα κορίτσια δεν επιλέγουν καριέρα μηχανικού;

Όπως αποδεικνύουν στοιχεία της Eurostat, το 2020 στην Ε.Ε. θα υπάρχουν περίπου 6.6 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί (41% του συνόλου των εργαζομένων στους τομείς των επιστημών και της μηχανικής).  Το ποσοστό των γυναικών στον κατασκευαστικό τομέα είναι μόλις 22%, ενώ 46% στον κλάδο των υπηρεσιών. Για να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων στους τομείς STEM και Πληροφορικής, πρέπει λοιπόν περισσότερα κορίτσια να προσελκυσθούν για να σπουδάσουν σε αυτούς τους τομείς.

Ο θεσμός της Σλοβενίας «Γυναίκα Μηχανικός της Χρονιάς» αποτελεί ένα επιτυχές παράδειγμα προς την κατεύθυνση αυτή. Αναδεικνύει τις δυνατότητες σταδιοδρομίας που προσφέρει το επάγγελμα του μηχανικού, αλλά και τι μπορούν να επιτύχουν οι γυναίκες μηχανικοί στην καριέρα τους. Ταυτόχρονα, τα στατιστικά επιβεβαιώνουν τη δυναμική του θεσμού, καθώς η Σλοβενία έχει το υψηλότερο ποσοστό γυναικών αποφοίτων μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών χωρών με ένα στα τρία κορίτσια να επιλέγουν σπουδές στους τομείς STEM.

«Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, η αντίληψη ότι ο τομέας της μηχανικής είναι κατά κύριο λόγο ανδρικό επάγγελμα αποδομείται, ενώ παράλληλα γίνονται αποδεκτές οι γυναίκες μηχανικοί στον κατασκευαστικό τομέα.  Επιπροσθέτως, στις μέρες μας κάθε κλάδος της μηχανικής είναι κατάλληλος για κορίτσια», εξηγεί ο Darko Švetak, αρχισυντάκτης και αρχισυντάκτης του περιοδικού IRT3000, συνδιοργανωτής της έκθεσης.

Αναδημοσίευση κειμένου: Female Engineer of the Year – Slovenia

Digital Skills & Jobs Platform, created by Ana Pejić

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Οργανισμός
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ρομποτική (Robotics)
  • Μηχανική Μάθηση (Machine Learning)
  • Λογισμικό (Software)
  • Ανάπτυξη εφαρμογών για φορητές συσκευές
  • Ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών (Web Development)
Χώρα
  • Σλοβενία
Βιομηχανία - Τομέας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
  • Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) (λοιπές υποκατηγορίες)
  • Μηχανολογία και συναφή επαγγέλματα  (λοιπές υπόκατηγορίες)
Ομάδα-στόχος
  • Ψηφιακές δεξιότητες για το εργατικό δυναμικό
  • Ψηφιακές δεξιότητες για επαγγελματίες/ ειδικούς ΤΠΕ
Είδος χρηματοδότησης
  • Δημόσια χρηματοδότηση
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία
Έναρξη
01/01/2020T00:00:00
Λήξη
31/12/2023T00:00:00
Διαβάσετε περισσότερα