Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Δεξιοτήτων για την Κυβερνοασφάλεια (European Cybersecurity Skills Framework – ECSF) είναι πλέον διαθέσιμο στη λετονική γλώσσα. Η μετάφρασή του εκπονήθηκε από τη Λετονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (Latvian Information and Communication Technology Association – LIKTA) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αντιμετώπισης Συμβάντων Ασφάλειας Πληροφορικής της Δημοκρατίας της Λετονίας (CERT.LV). Επισημαίνεται ότι το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι κατανοητό και πλήρες, με σκοπό να παρέχει επαρκή γνώση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενώ παράλληλα παρέχει την απαραίτητη ευελιξία ώστε να επιτρέπει προσαρμογές με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Έχει ενσωματώσει τις προσεγγίσεις της εν λόγω θεματικής από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με αποτέλεσμα να μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους οργανισμούς και να προωθεί την κατάρτιση των επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σε διάφορους ρόλους.

Η ομάδα στόχος του ECSF είναι το διοικητικό προσωπικό ενός οργανισμού που είναι επιφορτισμένο με τις αρμοδιότητες για την κυβερνοασφάλεια εντός του οργανισμού, οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, οι εμπειρογνώμονες κατώτερης κλίμακας και όλες οι οντότητες που δραστηριοποιούνται στον κυβερνοχώρο. Επιπλέον, απευθύνεται σε παρόχους διαφόρων προγραμμάτων κατάρτισης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώσεις βιομηχανιών, ερευνητές αγοράς και φορείς χάραξης πολιτικής.

Το πλαίσιο απαρτίζεται από δύο έγγραφα:
• Το Προφίλ Ρόλων του ECSF – Αυτά τα προφίλ προσφέρουν μια κοινή αντίληψη των κύριων στόχων, καθηκόντων και δεξιοτήτων που απαιτούνται σε ένα επαγγελματικό πλαίσιο κυβερνοασφάλειας. Χρησιμεύουν ως πολύτιμη πηγή γνώσεων για τη δημιουργία προφίλ δεξιοτήτων και γνώσεων για εμπειρογνώμονες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
• Το Εγχειρίδιο Χρήστη του ECSF – Το εγχειρίδιο αυτό παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του κύριου πεδίου εφαρμογής, των κατευθυντήριων αρχών και της σκοπιμότητας του ECSF. Πρωταρχικοί στόχοι του εγχειριδίου είναι να καταστήσει το ECSF εύκολα προσβάσιμο, κατανοητό, παρέχοντας τη δυνατότητα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ή αναζητούν στελέχη με την κατάλληλη εξειδίκευση στον τομέα αυτό.

Εντός του πρώτου εγγράφου περιγράφονται 12 προφίλ επαγγελματιών που σχετίζονται με την κυβερνοσφάλεια και τα οποία έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι κατανοητά, ενώ παράλληλα διατίθενται εναλλακτικές προσεγγίσεις με βάση το πλαίσιο, την προοπτική και τις ανάγκες του καθενός. Η ευελιξία αυτή καθιστά το ECSF ικανό να εφαρμοστεί σε διάφορους οργανισμούς και χώρες, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη όλων των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Η δομή του εγχειριδίου:

• Το πρώτο κεφάλαιο αναλύει τις βασικές προκλήσεις που ανέδειξαν την ανάγκη κατάρτισης ενός πλαισίου δεξιοτήτων για την κυβερνοασφάλεια, καθώς και τον προσδιορισμό του κοινού στους οποίους απευθύνεται το έργο.
• Το δεύτερο κεφάλαιο περιγράφει τις αρχές σχεδιασμού του ECSF και αναδεικνύει τα κύρια οφέλη της εφαρμογής του.
• Το τρίτο κεφάλαιο επεξηγεί την εφαρμογή του ECSF από διαφορετικές οπτικές γωνίες, παρουσιάζοντας την ευελιξία του και τη συνάφειά του με διάφορα περιβάλλοντα.

Τα κύρια οφέλη από τη χρήση του ECSF:

• Διασφάλιση κοινής ορολογίας και αντίληψης, σε ολόκληρη την Ε.Ε., για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
• Προσδιορισμός ενός συνόλου απαραίτητων δεξιοτήτων που πρέπει να διαθέτει το εργατικό δυναμικό που δραστηριοποιείται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για τη στήριξη της συνεχούς ανάπτυξής του.
• Προώθηση της συνοχής και της αρμονίας στα προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ECSF συνδέεται άμεσα με το τρέχον επαγγελματικό περιβάλλον στην Ε.Ε. στον τομέα των ΤΠΕ, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εφαρμογή και την ευρεία προβολή του. Αξιοποιεί την υπάρχουσα εμπειρία και τις υφιστάμενες δομές, δημιουργώντας συνεκτικούς συνδέσμους με τα σχετικά επαγγελματικά πρότυπα και πλαίσια της Ε.Ε. στον τομέα των ΤΠΕ. Τα προφίλ που ορίζονται στο πλαίσιο του ECSF έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να ευθυγραμμίζονται με και να συμπληρώνουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κανονισμούς, με στόχο την ενίσχυση των δεοντολογικών πρακτικών στην ευρωπαϊκή αγορά. Επιπλέον, το ECSF λαμβάνει υπόψη τις απαιτήσεις περί προστασίας δεδομένων και της ιδιωτικότητας, όπως περιγράφονται στο ισχύον ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τους βασικούς ρόλους που αναγνωρίζονται από την ευρωπαϊκή αγορά και τα ευρωπαϊκά πρότυπα και πλαίσια του τομέα των ΤΠΕ.

Καταληκτικά αναφέρεται ότι το έγγραφο συντάχθηκε από εμπειρογνώμονες της Ομάδας Εργασίας του ENISA. Με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων με διαφορετικό υπόβαθρο, η διαδικασία ανάπτυξης του πλαισίου ακολούθησε μια πολύπλευρη προσέγγιση για την αποφυγή οποιασδήποτε μεροληψίας σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος. Η προσαρμογή του εγγράφου στη λετονική γλώσσα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τις ψηφιακές δεξιότητες και την απασχόληση στη Λετονία» (European Platform for Digital Skills and Jobs in Latvia) (αριθ. 2020-LV-IA-0217).

Αναδημοσίευση κειμένου: ECSF: European Cybersecurity Skills Framework in Latvian, Digital Skills & jobs Platform, created by Andra Krasavina

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
  • Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity)
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
Χώρα
  • Λετονία
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία
Διαβάσετε περισσότερα