Στην Αθήνα θα διεξαχθεί, για πρώτη φορά, ο παγκόσμιος διαγωνισμός μαθητικής ρομποτικής “FIRST Global Challenge 2024”  μετά από απόφαση που ανακοινώθηκε την Πέμπτη 11/4 στην Washington DC.

Πιο συγκεκριμένα σχεδιάζεται να διεξαχθεί από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024. Συμμετέχοντες είναι νέοι και νέες μαθητές, ηλικίας από 14 έως 18 ετών. Τη διοργάνωση υποστηρίζουν οργανωτικά και τεχνολογικά το Yale University και το ΜΙΤ. Από ελληνικής πλευράς στη διοργάνωση συμμετέχουν η MellonLab και η EduAct.

Σχετικά με

Με όραμα να προωθήσει την κατανόηση της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) μεταξύ των νέων, ο  διεθνής διαγωνισμός ρομποτικής FIRST Global Challenge διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα. Πολύ συνοπτικά, οι συμμετέχοντες ομάδες από διάφορες χώρες σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ για να λύσουν πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Καλλιεργώντας τη διαπολιτισμική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ μαθητών σε όλο τον κόσμο μέσω του STEM, το FIRST® GLOBAL Challenge τους δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν συλλογικά τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι κοινότητές τους ανά την υφήλιο. Ο διαγωνισμός από το 2017 προάγει τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, ενθαρρύνοντας τους νέους να αναπτύξουν λύσεις για παγκόσμια προβλήματα. Τέλος, έχει ως στόχο να κάνει την επιστήμη και την τεχνολογία προσβάσιμη σε νέους από όλο τον κόσμο, προωθώντας την εκπαίδευση STEM και την καινοτομία.

Οι διακρίσεις της Ελλάδας κατά την “FIRST Global Challenge 2023

_3_ Χάλκινο μετάλλιο στο Zhang Heng Award for Engineering Design. Το Engineering Notebook, ο σχεδιασμός του Ρομπότ και η Έρευνα σχετικά με το Υδρογόνο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κέντρισε το ενδιαφέρον των κριτών και οδήγησε την ομάδα στη διάκριση. Το βραβείο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και απονέμεται σε ομάδες των οποίων το ρομπότ παρουσιάζει εξαιρετική μηχανική και επιδεικνύει κομψότητα και αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού.

_7_ Θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα σε 191 χώρες ύστερα από 10 Robot Matches, τους έδωσε το δικαίωμα να διαγωνιστούν για πρώτη φορά στο FIRST Global Finalists Alliances, στο οποίο αναμετρώνται οι 24 καλύτερες ομάδες του κόσμου σε 8 συμμαχίες.

Η δουλειά των 70 και πλέον μελών του κλιμακίου την Εθνικής όλο το διάστημα της προετοιμασίας από τον Ιούλιο μέχρι την Ολυμπιάδα έγινε αισθητή, φέρνοντας επιπλέον το social media award και το safety award.

Περισσότερες πληροφορίες για τον θεσμό καθώς και για το χρονοδιάγραμμα της φετινής χρονιάς μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο: https://eduact.org/ethniki-omada-robotikis/.

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ρομποτική (Robotics)
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία
Διαβάσετε περισσότερα