Photo of several elderly people behind computer screens smiling at the screens

Το Ίδρυμα Β & Ε Γουλανδρή συνεχίζει και φέτος την πρωτότυπη διαδικτυακή δράση «Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους», την επιτυχημένη σειρά διαδικτυακών ξεναγήσεων που έχουν σχεδιαστεί σε συνεργασία με την seveneleven ειδικά για άτομα άνω των 65 ετών.

Με ερέθισμα επιλεγμένα έργα της συλλογής και με εργαλείο τη μέθοδο «θάλλω», oι συμμετέχοντες εξοικειώνονται βιωματικά με τον κόσμο της τέχνης, μέσα από μία διαδικασία που θυμίζει παιχνίδι.  Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της δημιουργικότητας και της αυτοπεποίθησης, η μετάλλαξη της εσωστρέφειας σε έκφραση και η ενθάρρυνση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων από την Τρίτη Ηλικία.

Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο, κάθε Πέμπτη μέσω του εργαλείου τηλεδιάσκεψης Zoom άτομα άνω των 65 ετών, που βρίσκονται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη Συλλογή του Ιδρύματος συμμετέχοντας σε ένα από τα εξής προγράμματα:

 «Χρώμα και Τέχνη»: οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τη σημασία και τον συμβολισμό του χρώματος στην τέχνη μέσα από ένα πρωτότυπο παιχνίδι. Απαντώνται ερωτήματα όπως τι σημαίνει το χρώμα για τον κάθε έναν από εμάς, πώς θα ήταν κάποια έργα τέχνης αν ο καλλιτέχνης είχε επιλέξει διαφορετικά χρώματα, τι χρώμα θα είχαν η ζωή και οι αναμνήσεις μας αν ήταν έργο τέχνης.

«Τέχνη και 5 Αισθήσεις»: στόχος του προγράμματος είναι να προκαλέσει έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις ανθρώπινες αισθήσεις και στα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος, ξυπνώντας διαφορετικές μνήμες.

«Καλλιτεχνικά ρεύματα»: με αφορμή συγκεκριμένα έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης από τη συλλογή του Ιδρύματος, οι συμμετέχοντες μέσω ψηφιακών εργαλείων συζητούν για καλλιτεχνικά ρεύματα του 19ου και 20ου αιώνα και εξετάζουν την επίδρασή τους στη σημερινή εποχή.

Αυτή η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από την seveneleven (Νότης Παρασκευόπουλος και Κωνσταντίνα Μαλτέζου) με την υποστήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα και έχει βασιστεί στην πολυετή εμπειρία τους στον τομέα της ανάπτυξης δραστηριοτήτων για άτομα άνω των 65 ετών.

Πληροφορίες συμμετοχής:

Η δράση απευθύνεται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και σε άτομα με ήπια γνωσιακή διαταραχή κάθε ηλικίας. Στις συναντήσεις μπορούν επίσης να συνδέονται και άτομα οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας, με σκοπό την κοινωνική συμπερίληψη των ηλικιωμένων και την ενθάρρυνση της διαγενεακής επαφής.

Πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη έως και τις 17/6, 19.00
με διάρκεια δράσης από  60 έως 75 λεπτά

Στα προγράμματα αυτά υπάρχει ελεύθερη συμμετοχή μέσω ηλεκτρονικής προεγγραφής στον ιστότοπο του ιδρύματος Β & Ε Γουλανδρή, η οποία ανοίγει κάθε Δευτέρα στις 11.00 π.μ. και ολοκληρώνεται κάθε Πέμπτη στις 17.00.

Πηγή: https://goulandris.gr/el/events/art-senses

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Τοπική πρωτοβουλία