EBEA - ACCI

 

Στις 16  Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με την ενεργή συμμετοχή του ΕΒΕΑ, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών της Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για την προώθηση της Εθνικής Πρωτοβουλίας «Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» και του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρακτική άσκηση με τίτλο «Ψηφιακή Ευκαιρία» που εντάσσεται και υλοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για τις ψηφιακές δεξιότητες 2019 “Digital Skills for Digital Greece”.

Το κοινό συνέθεσαν εκπρόσωποι του επιχειρησιακού κόσμου και στελέχη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων στις επιχειρήσεις και πρόγραμμα της "Ψηφιακής Ευκαιρίας"

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Χαράλαμπος Μωραΐτης ο οποίος τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει επιφέρει νέα πρότυπα στις  υφιστάμενες δομές των επιχειρήσεων, αλλά και νέες ανάγκες και ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Η ικανότητα των επιχειρήσεων να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να αναπτυχθούν εξαρτάται από την καινοτόμο και αποτελεσματική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, όλο και περισσότερο. Το Εμπορικό και  Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών διαχειρίζεται τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και προωθεί μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των επιχειρήσεων. Επισήμανε τέλος, τη χρησιμότητα δράσεων, όπως το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευκαιρία», το οποίο παρέχει την δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να αναπτύξουν δεξιότητες, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων στις επιχειρήσεις και πρόγραμμα της "Ψηφιακής Ευκαιρίας"

Στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης των Δημοσίων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, παρουσίασε τον ρόλο της Εθνικής Συμμαχίας που αποτελεί τη δεξαμενή δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων, μέσω της ενίσχυσης της συνέργειας του Δημοσίου τομέα με τον Ιδιωτικό. Επισήμανε ότι το «επιχειρείν» απαιτεί πρακτικές ευελιξίας, προσαρμοστικότητας στα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας και τις επιταγές για καινοτομία, λόγω της ανατροπής που έχει επιφέρει η ψηφιακή εποχή και η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό. Σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρήσεις οφείλουν να ενισχύουν τη δημιουργία ψηφιακών θέσεων εργασίας που θα προσφέρουν τη δυνατότητα περαιτέρω κατάρτισης, και εξέλιξης του έμψυχου δυναμικού, στην αγορά εργασίας.

Προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων στις επιχειρήσεις και πρόγραμμα της "Ψηφιακής Ευκαιρίας"

Ακολούθησε παρουσίαση του Προγράμματος «Ψηφιακή Ευκαιρία» από την κ. Κασβίκη Θεώνη του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών. Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευκαιρία», αποτελεί μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές όλων των κλάδων να βιώσουν την ψηφιακή εμπειρία σε τομείς που απαιτεί η αγορά.

Η παρουσίαση ανέδειξε τα οφέλη της εφαρμογής του προγράμματος για τις επιχειρήσεις, εφόσον τους προσφέρει τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε υποψηφίους από πανεπιστήμια και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, με υψηλές δεξιότητες και ζήλο, και οι οποίοι ανταποκρίνονται στο πρότυπο του εργαζόμενου σε ψηφιακές θέσεις εργασίας υψηλών προδιαγραφών. Οι τομείς πρακτικής άσκησης στο πλαίσιο του προγράμματος ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νέων ψηφιακών θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων και εξειδικεύουν τις ψηφιακές γνώσεις των εκπαιδευομένων. Δόθηκαν επεξηγήσεις και παραδείγματα που αντλήθηκαν από τις ευρωπαϊκές πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από τους εν δυνάμει εκπαιδευόμενους και τις επιχειρήσεις για την έναρξη ανταλλαγής υπηρεσιών και την εφαρμογή του προγράμματος.

Η εκδήλωση έληξε με την παρουσίαση του Προϊσταμένου του Τμήματος Ανάπτυξης και Υποστήριξης Πληροφορικών Συστημάτων του ΕΒΕΑ, κ. Βασίλη Σαλαπάτα,  με θέμα τις «Καινοτόμες Ψηφιακές Υπηρεσίες του ΕΒΕΑ». Έγινε ενδιαφέρουσα αναφορά σε μία σειρά  καινοτόμων υπηρεσιών του ΕΒΕΑ, όπως το «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών και Υποστήριξη της “Πράσινης” Επιχειρηματικότητας», τις «Απομακρυσμένες Ψηφιακές Υπογραφές», την «Τουριστική Πύλη», το «Δίκτυο των Επιχειρηματικών Αγγέλων», που έχουν ως στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των απαιτήσεων της αγοράς και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, μέσω καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και σύντομη ανταλλαγή απόψεων.

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία