Το πρόγραμμα «Ψηφιακοί Εθελοντές» έχει ως στόχο να στηρίξει τις ευρωπαϊκές ΜΜΕ στο ταξίδι τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό, βελτιώνοντας τις ψηφιακές ικανότητες των στελεχών τους, με ειδικά και εξειδικευμένα προγράμματα καθοδήγησης από μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Σε συνέχεια της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ΜμΕ που τέθηκε σε εφαρμογή το 2020, η πιλοτική φάση του προγράμματος «Ψηφιακοί Εθελοντές» ξεκίνησε πέρυσι, με περίπου 50 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες που παρουσίασαν ένα πρόγραμμα ψηφιακής καθοδήγησης σε ΜΜΕ, ΜΚΟ και νεοφυείς επιχειρήσεις, για την παροχή κατάρτισης, συμβουλευτικών υπηρεσιών ή την ανάπτυξη κοινών ψηφιακών έργων.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακοί εθελοντές» στοχεύει στη δημιουργία ενός ευρέος δικτύου ευρωπαϊκών εταιρειών, που θα είναι έτοιμοι να στηρίξουν την ψηφιοποίηση των ΜΜΕ, μέσω εμπειρογνωμόνων που διαθέτουν στις εταιρείες τους. Με τον τρόπο αυτό, προωθείται η δημιουργία ενός ενισχυμένου ψηφιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, παγκόσμιας κλίμακας, με οφέλη για όλους. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που περιγράφονται στην Ψηφιακή Δεκαετία, να εφοδιάσει, δηλαδή, τουλάχιστον το 80 % των πολιτών της Ε.Ε. με βασικές ψηφιακές δεξιότητες και να αυξήσει τον αριθμό των απασχολούμενων εμπειρογνωμόνων ΤΠΕ στα 20 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακοί εθελοντές» στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση

Τον Φεβρουάριο του 2022 μια πληθώρα εταιρειών παρουσίασαν την πρωτοβουλία τους σε μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, διατίθεται ιστοσελίδα αφιερωμένη στη δράση αυτή, με λεπτομέρειες για όλα τα προγράμματα καθοδήγησης και τις επικείμενες δραστηριότητες που διατίθενται στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος.

Παρέχεται μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων με εστίαση σε διαφορετικούς στόχους του ψηφιακού μετασχηματισμού, από  την υποστήριξη στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών μέχρι την ψηφιοποίηση διαδικασιών, όπως των διαδικασιών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και μάρκετινγκ, ή την κατάρτιση εξατομικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα ‘Pledge Viewer’, τη σελίδα της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση για την καταχώριση, προβολή και διαχείριση των μελών και προσφερουσών οργανισμών.

Η πλατφόρμα διαθέτει, επίσης, διαδικτυακό χώρο για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών σχετικά με τα προγράμματα καθοδήγησης, βέλτιστων πρακτικών καθώς και για την επικοινωνία και δικτύωση των εταιρειών μεταξύ τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα «Ψηφιακοί Εθελοντές» στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση.

© Drazen – stock.adobe.com

ΠΗΓΗ: DIGITAL SKILLS & JOBS PLATFORM

The Digital Volunteers Programme: companies mentoring SMEs and NGOs in their digitalisation, posted by Matteo Mirigliano.

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες  & την Απασχόληση

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία