Η σειρά διαδικτυακών μαθημάτων «Στοιχεία Τεχνητής Νοημοσύνης», https://nationaldigitalacademy.gov.gr/texnologies-aixmhs-6/stoixeia-texnhths-nohmosynhs-279 διατίθεται δωρεάν και απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν και να κατανοήσουν τα στοιχειώδη για την ΤΝ και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Πρόκειται για ασύγχρονο μάθημα, δηλαδή μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει με το δικό του ρυθμό, το οποίο χωρίζεται σε δύο ενότητες:

Η πρώτη μας εισάγει στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης απαντώντας στο ερώτημα: «Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τη ζωή μας, διερευνώντας τί είναι και τί δεν είναι δυνατόν να κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη”.

Η δεύτερη ενότητα, πιο εξειδικευμένη, πραγματεύεται τις μεθοδολογίες και διαδικασίες (όπως για παράδειγμα η χρήση αλγορίθμων, στοιχείων μηχανικής μάθησης και νευρωνικών δικτύων) που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για την ανάπτυξη εφαρμογώνΤΝ (η γνώση βασικών αρχών προγραμματισμού Python, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο,  βοηθά στην μεγαλύτερη κατανόηση των θεμάτων που πραγματεύεται αυτή η ενότητα).

Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει κείμενα, εικόνες, ασκήσεις κατανόησης και αυτοαξιολόγησης, καθώς και πρόσθετο υλικό για περαιτέρω εμβάθυνση. Για την παρακολούθηση των μαθημάτων δεν απαιτούνται περίπλοκα μαθηματικά ή γνώσεις προγραμματισμού.

Το μάθημα “Στοιχεία Τεχνητής Νοημοσύνης” (Elements of AI), διαμορφώθηκε  από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και  τη Φινλανδική εταιρία τεχνολογίαςReactor, με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Φινλανδίας στο πλαίσιο της Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται στο ελληνικό κοινό από την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιώντου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησηςστο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, ενώ η μετάφρασή στα ελληνικά (Α ενότητα) παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τη γλωσσική επιμέλεια του μαθήματος (Α ενότητα) ανέλαβε η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Όπως ήδη  αναφέρθηκε το μάθημα θα εξακολουθεί να  φιλοξενείται στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Μέσα από το  επιμορφωτικό αυτό πρόγραμμα μας δίνεται η ευκαιρία  να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, ποιες είναι οι εφαρμογές της, πώς μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον των προϊόντων και των υπηρεσιών, τι ευκαιρίες δημιουργεί και ποιες προκλήσεις φέρνει στη ζωή μας.

Μέχρι σήμερα το μάθημα «Στοιχεία Τεχνητής Νοημοσύνης» το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από  2500 πολίτες στη χώρα μας ενώ διατίθεται ήδη  στις 21 από τις είκοσι επτά χώρες της ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 40% των συμμετεχόντων στον κύκλο μαθημάτων είναι γυναίκες, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου συμμετοχής σε κύκλους μαθημάτων στην επιστήμη των υπολογιστών.

Το μάθημα είναι διαθέσιμο στα ελληνικά στον παρακάτω σύνδεσμο: https://nationaldigitalacademy.gov.gr/texnologies-aixmhs-6/stoixeia-texnhths-nohmosynhs-279

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία