Πρόσκληση προς τους Συμμετέχοντες

Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση (DSJP) απευθύνει πρόσκληση σε επαγγελματίες από διάφορους τομείς να συμμετέχουν σε μια διαδικτυακή ομάδα  εργασίας (squad) που επικεντρώνεται στις ψηφιακές δεξιότητες σε επαγγέλματα εκτός ΤΠΕ. Ενθαρρύνουμε τους εμπειρογνώμονες με έντονο ενδιαφέρον για την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων να υποβάλουν αίτηση και να συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη των στόχων της ομάδας. Η ομάδα θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2024.  

Ψηφιακές δεξιότητες για επαγγέλματα εκτός ΤΠΕ  

Στην Ευρώπη, πάνω από το 90% των θέσεων εργασίας απαιτούν βασικές ψηφιακές γνώσεις, ωστόσο το 42% των Ευρωπαίων δεν διαθέτουν αυτές τις δεξιότητες, γεγονός που επηρεάζει την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Η απόφαση για την Ψηφιακή Δεκαετία θέτει φιλόδοξους στόχους για το 2030, με στόχο το 80% των Ευρωπαίων πολιτών να έχει βασικές ψηφιακές γνώσεις και να υπάρξουν 20 εκατομμύρια εμπειρογνώμονες ΤΠΕ στην Ευρώπη. Η Έκθεση για την Ψηφιακή Δεκαετία του 2023  αξιολογεί την πρόοδο όσον αφορά στην επίτευξη ενός επιτυχημένου ψηφιακού μετασχηματισμού που περιγράφεται στο Πρόγραμμα Πολιτικής για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030. Παρά τις σημαντικές επενδύσεις (26.9 δισ. EUR), σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ΕΕ ενδέχεται να υπολείπεται των στόχων της, με μόλις το 59% των Ευρωπαίων να διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030 χωρίς περαιτέρω δράση. Η Έκθεση για την Ψηφιακή Δεκαετία και τα βασικά σημεία αυτής τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για ψηφιακές δεξιότητες σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ΤΠΕ και των παραδοσιακών επαγγελμάτων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης.

Ειδικότερα, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για ειδικούς με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίοι αναφέρονται ως «ειδικοί ψηφιακής ολοκλήρωσης», ιδίως σε βασικούς τομείς όπως η ιατρική και η γεωργία. Οι ειδικοί αυτοί διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ενεργοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα και η ανάλυση δεδομένων για σκοπούς, όπως η ακριβής διάγνωση, η κατάρτιση και η βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής.

Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση

Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση είναι το κέντρο των πρωτοβουλιών για τις ψηφιακές δεξιότητες και τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Παρέχει ευρύ φάσμα πληροφοριών, πόρων και ευκαιριών υψηλής ποιότητας στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας σε όλα τα επίπεδα, από τις βασικές έως τις προηγμένες. Οι νέοι χρήστες μπορούν να αντλήσουν προσβάσιμες και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες τάσεις στις ψηφιακές δεξιότητες, ενώ οι πιο έμπειροι επαγγελματίες μπορούν να επωφεληθούν από στοχευμένο περιεχόμενο που σχετίζεται με τον τομέα εμπειρογνωσίας τους.   

Στο επίκεντρο της πλατφόρμας βρίσκεται η ποικιλόμορφη κοινότητα της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, στην οποία συμμετέχουν οργανισμοί και ενδιαφερόμενα μέρη που δραστηριοποιούνται στην προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ομάδα: Πρόσκληση συμμετοχής

Η ομάδα «Ψηφιακές δεξιότητες για επαγγέλματα εκτός ΤΠΕ» θα συνεργαστεί διαδικτυακά από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2024.  Τα βασικά πορίσματα θα κοινοποιηθούν στην κοινότητα DSJP, η οποία αποτελείται από περισσότερα από 10,000 μέλη στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας, ενώ θα κοινοποιηθούν και στους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.   

Τα μέλη της ομάδας μοιράζονται τις ευθύνες για στόχους και εργασίες, τα οποία καθορίζονται υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της ομάδας και δεσμεύονται για φόρτο εργασίας 1 ή 2 ωρών την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου για τις μηνιαίες κλήσεις της ομάδας).   

Συμμετέχοντας στην ομάδα, θα έχετε την ευκαιρία να εισφφέρετε τις μοναδικές σας γνώσεις και προοπτικές σε ένα διεθνές περιβάλλον. Η ομάδα, η οποία θα αποτελείται από περίπου 10-20 επιλεγμένα μέλη, θα εργαστεί από κοινού για διάστημα έξι μηνών για την παραγωγή πολύτιμων αποτελεσμάτων, όπως ένα προγραμματικό έγγραφο οραματισμού, συστάσεις για πολιτική δράση, podcasts ή εργαλειοθήκες.  

Κύριες ερωτήσεις που θα εξετάσει η ομάδα

  • Σε ποιες μη τεχνολογικές βιομηχανίες υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες και ποια είναι τα συγκεκριμένα σύνολα δεξιοτήτων που ζητούνται;  
  • Πώς μπορούμε να ορίσουμε και να εντοπίσουμε τους φορείς ψηφιακής ολοκλήρωσης και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ειδικών με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες;  
  • Ποιες στρατηγικές μπορούν να εφαρμοστούν για την ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών ικανοτήτων σε παραδοσιακούς τομείς; 
  • Υπάρχουν επιτυχείς περιπτωσιολογικές μελέτες ή βέλτιστες πρακτικές για την ενσωμάτωση προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων σε μη τεχνολογικούς κλάδους, από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα;  

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων  

Εάν διαθέτετε γνώσεις και εμπειρία στις ψηφιακές δεξιότητες και επιθυμείτε να συνεργαστείτε με ομοϊδέατες εμπειρογνώμονες, σας ενθαρρρύνουμε να κάνετε αίτηση. 

Yποβάλετε την αίτησή σας έως τις 10 Ιανουαρίου 2024, ώρα 23: 59 (Ώρα Κεντρικής Ευρώπης/CΕΤ) στον ακόλουθο σύνδεσμο:  Πρόσκληση για συμμετέχοντες στην ομάδα “Ψηφιακές Δεξιότητες για επαγγέλματα εκτός ΤΠΕ” 

Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα μία εβδομάδα μετά τη λήξη της προθεσμίας. Οποιαδήποτε ερωτήματα μπορείτε να τα υποβάλετε στο σύνδεσμο: communications@digitalskillsjobs.eu  

Αναδημοσίευση κειμένου: Squad on Digital Skills in Non-ICT Professions – Apply by January 10!, Digital Skills & Jobs Platform, created by Laia Güell Paule

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of things)
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Χώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
Είδος πρωτοβουλίας
  • Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ
Διαβάσετε περισσότερα