Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα: «Ανθρώπινο Δυναμικό – Upskilling & Reskilling», που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών την Τρίτη 21 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην διαπίστωση ανάγκης αλλαγής κουλτούρας στην ελληνική επιχειρηματικότητα και τη σύνδεση των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων με Upskilling & Reskilling όπως γίνεται και στο εξωτερικό καθώς αυτή συνδέεται με την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία όπου το  42,6% των  ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι δυσκολεύεται να βρει στελέχη για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας μεσαίου επιπέδου ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, περίπου μισό εκατομμύριο νέοι, μορφωμένοι, οι περισσότεροι εξ αυτών κάτοχοι και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, έφυγαν στο εξωτερικό την προηγούμενη δεκαετία.

Με βάση στοιχεία έρευνας της διαΝΕΟσις σχετικά με το τι πιστεύουν οι Έλληνες:

-το 77% των νέων – περίπου 8 στους 10 – ηλικίας 17 έως 24 ετών, δήλωσαν ότι θέλουν να μεταναστεύσουν από τη χώρα, για να βρουν καλύτερη εργασία. Στις ηλικίες 25 έως 39 ετών, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 71%.

– Την επόμενη 20ετία, οι νέοι, ηλικίας 15 έως 19 ετών, που θα εισέλθουν στη δευτεροβάθμια και στην ανώτατη εκπαίδευση, θα μειωθούν κατά 23%, με προφανείς συνέπειες στις εκπαιδευτικές πολιτικές και στο ασφαλιστικό εν γένει.

– Το ποσοστό των νέων που δεν εργάζονται και δεν εκπαιδεύονται έφτασε στο 12,5%

– Επίσης, καταγράφονται πολύ χαμηλές δαπάνες για την εκπαίδευση και το 82% αυτών των δαπανών αφορούν στους μισθούς των εργαζομένων».

Παράλληλα στις τοποθετήσεις των ομιλητών υπογραμμίστηκε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην ψηφιακή μετάβαση, την υψηλή τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, τα αναδυόμενα περιβάλλοντα εργασίας και η αναζήτηση ανθρώπινου δυναμικού και η προσέλκυση και η διαχείριση ταλέντων αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

Τέλος  σχετική αναφορά έγινε και για τον  ευρωπαϊκό δείκτη δεξιοτήτων  όπου η χώρα μας κατατάσσεται στη 32η θέση ανάμεσα στις 33 χώρες του ΟΟΣΑ ως προς το ποσοστό συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού σε προγράμματα κατάρτισης.

Αναδημοσίευση σχετικού άρθρου για την εν λόγω ημερίδα : https://www.stereanews.gr/2023/03/hmerida-eene-anantistoixia-ekpaideyshs-anagkvn-kai-ergatikoy-dynamikoy/ 

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία
Διαβάσετε περισσότερα