Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μία γιορτή δημιουργίας με κώδικα που στοχεύει να φέρει βασικές δεξιότητες προγραμματισμού, καλλιέργεια υπολογιστικής σκέψης και ψηφιακό γραμματισμό σε όλους με έναν διασκεδαστικό και ευφάνταστο τρόπο. Για 8η χρονιά φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού που πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 25 Οκτωβρίου 2020, εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με χιλιάδες δραστηριότητες σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για όσους τις παρακολουθήσουν είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, ενώ όλες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τα κράτη- μέλη της ΕΕ καταχωρούνται στον  Ευρωπαϊκό χάρτη της Code Week 2020.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Προγραμματισμού, η Εθνική Συμμαχία σας προσκαλεί να οργανώσετε και να συμμετέχετε σε  εκδηλώσεις κώδικα για τα παιδιά, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες, τους πολίτες όλων των ηλικιών με σκοπό να  κατανοήσουν  καλύτερα τον ψηφιακό κόσμο μας και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτόν.

Σας καλούμε λοιπόν να συμμετέχετε σε αυτές προσθέτοντας την εκδήλωσή σας  στον χάρτη της codeweek.eu χρησιμοποιώντας το κωδικό “GR National Coalition”.

Σκοπός της φετινής διοργάνωσης είναι να διευρύνει σε σημαντικό βαθμό την υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς και στους διοργανωτές δραστηριοτήτων με εργαλεία εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Προκειμένου να προετοιμαστούν για την κορύφωση της εκστρατείας, από τις 10 έως τις 25 Οκτωβρίου 2020, εκπαιδευτικοί και άτομα που αγαπούν τον προγραμματισμό θα λάβουν εκπαιδευτικό υλικό, σχέδια μαθημάτων και διαδικτυακά προγράμματα κατάρτισης για να καταστήσουν τα μαθήματα προγραμματισμού πιο ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού βασίζεται σε ένα ολοένα και μεγαλύτερο δίκτυο που αποτελείται από Εθελοντές Εθνικούς Πρέσβεις (Ambassadors), Εθνικούς Συντονιστές σε Υπουργεία Παιδείας (Edu-Coordinators) και Επικεφαλής Εκπαιδευτικούς (Leading Teachers), οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού τις προηγούμενες χρονιές, όπου έλαβαν μέρος πάνω από το 10% των σχολείων σε όλη την ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ συμμετείχαν συνολικά εκατομμύρια μαθητές, αλλά και ενήλικες σε περισσότερες από 72000 εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο (στοιχεία 2019).

Προκειμένου να φιλοξενηθεί ακόμα μεγαλύτερο κοινό το 2020, έχουν γίνει σημαντικές επικαιροποιήσεις στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού παρέχοντας ολοκληρωμένα εργαλεία, πληροφορίες, καθώς και εκπαιδευτικούς και διδακτικούς πόρους στις 29 γλώσσες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος στον δικτυακό τόπο.

Οι διοργανωτές ενθαρρύνονται να αξιοποιήσουν πληθώρα πόρων και εκπαιδευτικών ενοτήτων (Learning Bits), με  έτοιμα προς χρήση πλάνα μαθημάτων, τα οποία διατίθενται στον ανανεωμένο δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού.

Επίσης, είναι δυνατή η προσθήκη δραστηριοτήτων και η συμμετοχή στην πρόκληση «Εβδομάδα Προγραμματισμού Για Όλους» (Code Week 4 All Challenge) που βοηθάει τους διοργανωτές της δραστηριότητας να έρθουν σε επαφή και να ανταλλάξουν εμπειρίες και εκπαιδευτικό υλικό εκτός συνόρων, έως το τέλος του χρόνου.

Η δράση CodeWeek οργάνωσε επίσης MOOC για τους εκπαιδευτικούς, όλων των ειδικοτήτων, το οποίο ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου. Το εν λόγω MOOC αποσκοπεί στο να διευρύνει τις παιδαγωγικές ικανότητες και πρακτικές των εκπαιδευτικών, βελτιώνοντας τις γνώσεις τους σχετικά με τον προγραμματισμό και την υπολογιστική σκέψη. Το μάθημα επικεντρώνεται στην παρουσίαση δραστηριοτήτων για σχολικές τάξεις σχετικά με το λογισμικό Scratch, την ανάπτυξη εφαρμογών, τις κατασκευές και τη ρομποτική.  Όλοι οι διοργανωτές  μπορούν να αξιοποιήσουν το υλικό του μαθήματος, ώστε να διαδώσουν τη σπουδαιότητα του προγραμματισμού και της υπολογιστικής σκέψης στους εκπαιδευόμενους τους.

Για να καταχωρήσετε τη δική σας εκδήλωση στον Ευρωπαϊκό χάρτη της Code Week 2020, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://codeweek.eu/events.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού και τις προγραμματισμένες δραστηριότητες για το 2020, αλλά και μελλοντικά, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους Έλληνες Πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο info@CodeWeek.eu.

Περισσότερες πληροφορίες: EU Code Week, EU Code Week Greece, EU Code Week Teachers

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία