Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το στρατηγικό όραμά της «Ανακοίνωση της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη (AI@EC)» για να ενημερώσει για τον τρόπο ανάπτυξης και χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) εντός του οργανισμού της. Το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι τα συστήματα ΤΝ, τα οποία χρησιμοποιεί η Επιτροπή είναι νόμιμα, ασφαλή και αξιόπιστα. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάσει την Επιτροπή για την εφαρμογή του Κανονισμού της ΕΕ για την ΤΝ, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο ολοκληρωμένο νόμο για την ΤΝ στον κόσμο.

Ενέργειες της Επιτροπής κατά τη χρήση ή εφαρμογή της ΤΝ

  • Δημιουργία σαφών κατευθυντήριων γραμμών για το προσωπικό της (τα άτομα που χρησιμοποιούν, αναπτύσσουν ή αγοράζουν συστήματα ΤΝ) με σκοπό την αποτελεσματική χρήση των εν λόγω συστημάτων.
  • Αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των συστημάτων ΤΝ με βάση τους δυνητικούς κινδύνους τους, χρησιμοποιώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.
  • Αποφυγή της χρήσης συστημάτων ΤΝ που δεν ευθυγραμμίζονται με τις ευρωπαϊκές αξίες ή θα μπορούσαν να βλάψουν την ασφάλεια, την ασφάλεια, την υγεία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Δημιουργία οργανωτικών δομών για τον χειρισμό των αρμοδιοτήτων που αφορούν στην ΤΝ.

Σχέδιο της Επιτροπής για ένα ασφαλές, δίκαιο και ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μέλλον

Η Ανακοίνωση περιγράφει το σχέδιο της Επιτροπής για την ενίσχυση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) κατά τρόπο ασφαλή, δίκαιο και κατανοητό για τους ανθρώπους. Αυτό συνεπάγεται τη βελτίωση των εσωτερικών συστημάτων για διαφανή και δεοντολογική χρήση της ΤΝ. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει ως στόχο να παρέχει στήριξη και καθοδήγηση σε άλλες δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, ώστε να τις βοηθήσει να υιοθετήσουν και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις τεχνολογίες ΤΝ. Επίσης, η Επιτροπή σχεδιάζει να προωθήσει συμπράξεις με καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες GovTech, αξιοποιώντας την εμπειρογνωσία και τους πόρους τους για την προώθηση της υπεύθυνης ανάπτυξης της ΤΝ σε διάφορους τομείς και υπηρεσίες.

Δεξιότητες ΤΝ για όλους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι βαθιές αλλαγές που θα επιφέρει η ΤΝ στον τρόπο εργασίας ενισχύουν τη δέσμευση για πλήρη ψηφιοποίηση της Επιτροπής, η οποία αποτελεί βασική αποστολή του Επιτρόπου Προϋπολογισμού και Διοίκησης. Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες για όλο το προσωπικό, ανεξάρτητα από τη θέση ή την ηλικία, καθώς αποτελούν το θεμέλιο της εργασίας. Οι δεξιότητες ΤΝ θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος αυτού του μετασχηματισμού. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών είναι ζωτικής σημασίας για όλους και η μετάβαση αυτή πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς, λαμβανομένων υπόψη των διαφορών όσον αφορά τον ψηφιακό γραμματισμό και τις ψηφιακές ικανότητες μεταξύ του προσωπικού. Για να υποστηριχθεί αυτό, το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα λάβει στοχευμένη κατάρτιση και καθοδήγηση, συμπεριλαμβανομένων ευκαιριών για επανειδίκευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων.

Διαβάστε την Ανακοίνωση και ανακαλύψτε το στρατηγικό όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της εσωτερικής ανάπτυξης και χρήσης νόμιμης, ασφαλούς και αξιόπιστης ΤΝ.

Αναδημοσίευση κειμένου: The European Commission adopts its own approach on development and use of Artificial Intelligence, Digital Skills & Jobs Platform, created by Ginevra Santini

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence)
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Χώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
Είδος πρωτοβουλίας
  • Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ
Διαβάσετε περισσότερα