Νέο ρεκόρ  εκδηλώσεων σημείωσε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2021. Πραγματοποιήθηκαν  δύο χιλιάδες διακόσες ογδόντα τέσσερις (2284) δράσεις  ευαισθητοποίησης για την σημασία του προγραμματισμού στους μαθητές και εκπαιδευτικούς όλης  της επικράτειας σε αντίθεση με το 2020 που έγιναν 1144 εκδηλώσεις.

Ανάμεσα σε ένα σύνολο εβδομήντα (70) χωρών, το 2021 η Ελλάδα ανέβηκε από την 13η,  που κατατάχθηκε πέρυσι, στην  9η  θέση της συνολικής κατάταξης. Οι πιο δημοφιλείς θεματικές ήταν α) οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες προγραμματισμού, β) οι δραστηριότητες προγραμματισμού χωρίς υπολογιστές και γ) οι βασικές έννοιες του προγραμματισμού.

Το 97% των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στα σχολεία με την συμμετοχή 95.786 μαθητών και εκπαιδευτικών. Μάλιστα, το ποσοστό της γυναικείας συμμετοχής στις εκδηλώσεις έφθασε το 46%. Στην πλειοψηφία των δράσεων συμμετείχαν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν και  δραστηριότητες  που απευθύνονταν και σε ενήλικες όπως εκπαιδευτικοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές, εργαζόμενοι  αλλά και άνεργοι.

Η ελληνική Εβδομάδα Προγραμματισμού 2021 με αριθμούς

Ο μέσος όρος εκδηλώσεων ανά 1 εκατ. κατοίκους ανέρχεται στις 230. Από τις 2284 εκδηλώσεις οι 497 πραγματοποιήθηκαν στην Αττική, περισσότερες από τριακόσιες στην Κεντρική Μακεδονία, περισσότερες από οκτακόσιες στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, 146 στην Κρήτη.

Εξίσου σημαντική ήταν η διοργάνωση εκδηλώσεων σε πιο απομακρυσμένες περιοχές όπως:

  • σε νησιά του Βορείου Αιγαίου (41 εκδηλώσεις)
  • και  του Νοτίου Αιγαίου (29 εκδηλώσεις),  
  • σε νησιά του Ιονίου (28 εκδηλώσεις),
  • στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και
  • στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (145) με πιο χαρακτηριστικές τις δράσεις  του Μειονοτικού Σχολείου Δοκού Κομοτηνής.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις έξι χώρες της ΕΕ που διοργάνωσε το EU Code Week Hackathon, τη νέα δράση της Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2021. Το Hackathon διεξήχθη διαδικτυακά σε 2 φάσεις στην Ελλάδα (7-8 Μαΐου και 9 Οκτωβρίου 2021 αντίστοιχα), από όπου και αναδείχθηκε και η νικήτρια Ελληνική ομάδα μαθητών με το όνομα “Techgate: Gateway to the future” από την Αθήνα. Η Ελληνική ομάδα εκπροσώπησε την χώρα μας στην 3η και τελική φάση, που διοργανώθηκε επίσης διαδικτυακά από τις Βρυξέλλες με την συμμετοχή και των υπόλοιπων πέντε χωρών. Περισσότερες πληροφορίες για τον απολογισμό του 1ου EU Code Week Hackathon μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της χώρας μας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2021 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Λίγα λόγια σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού:

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, είναι μια πρωτοβουλία βάσης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπή. Σκοπός της είναι να έχουν όλοι πρόσβαση στον προγραμματισμό και στον ψηφιακό γραμματισμό με έναν διασκεδαστικό και ενεργό τρόπο χάρη στη διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλον τον κόσμο από εκπαιδευτικούς και λάτρεις του προγραμματισμού. Επιδιώκει να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη του στόχου της Ψηφιακής Δεκαετίας της ΕΕ, δηλαδή τουλάχιστον το 80 % του πληθυσμού της ΕΕ να αποκτήσει στοχειώδεις ψηφιακές δεξιότητες.

Στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού συντονίζεται  από τους Έλληνες Πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού (EU Code Week Ambassadors) με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση.

Φέτος η  Εβδομάδα Προγραμματισμού γιορτάζει τα 10 χρόνια από τις 8 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2022. Οι εκδηλώσεις στην χώρα μας για φέτος έχουν ήδη ξεκινήσει και έχουν ξεπεράσει τις 86.

Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στην πρόκληση της Τούρτας, κάνοντας εξάσκηση στην υπολογιστική σκέψη φτιάχνοντας μια τούρτα γενεθλίων για την Εβδομάδα Προγραμματισμού. Για τον εορτασμό της πρώτης δεκαετίας, θα ξεκινήσουν σύντομα περισσότερες δραστηριότητες και προκλήσεις. 

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία