Πρόκειται για  ένα νέο κύκλο μαθήματων των εργαστηρίων Ideas zone, πρωτοβουλία του iMEdD, μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού με σκοπό την προαγωγή και ενίσχυση της διαφάνειας, της εγκυρότητας και της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία σε πλαίσια αξιοκρατίας και αριστείας.

Ο θεματικός κύκλος «Αντιπαρακολούθηση και ψηφιακή ασφάλεια» θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης τον Φεβρουάριο και απευθύνεται σε επαγγελματίες δημοσιογράφους. Πρόκειται για ένα διαδραστικό training σε συνεργασία με εισηγήτριες και εισηγητές από διεθνείς οργανισμούς, το οποίο φιλοδοξεί να παράσχει μια ολιστική προσέγγιση της ψηφιακής ασφάλειας για επαγγελματίες δημοσιογράφους. Στο πλαίσιο του προγράμματος, ακαδημαϊκοί και διακεκριμένοι επαγγελματίες μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους αλλά και ανταλλάζουν απόψεις και ιδέες με τους συμμετέχοντες.

Σκοπός των εργαστηρίων

Καθώς το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για την αυξανόμενη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού κατά των δημοσιογράφων και των πηγών τους, για τις επιπτώσεις στην άσκηση της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, τις νέες τεχνολογίες παρακολούθησης και τη μαζική συλλογή και διατήρηση δεδομένων, το εργαστήριο επικεντρώνεται στο πώς μπορούν οι δημοσιογράφοι να προστατεύσουν καλύτερα τους εαυτούς τους και τις πηγές τους και με ποιους τρόπους μπορούν να διατηρήσουν τις επικοινωνίες τους ασφαλείς.

Θεματικές των εργαστηρίων

Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν τα εξής αντικείμενα:

  • Βασικές αρχές ψηφιακής ασφάλειας, Προχωρημένα θέματα προστασίας πηγών (ολοκληρωμένος οδηγός για θέματα ψηφιακής ασφάλειας, βασικές πρακτικές προστασίας δεδομένων και χρήσης social media, προχωρημένες τεχνικές διασφάλισης επικοινωνιών με πηγές, τρόποι προστασίας της ταυτότητάς τους)
  • Αυτοπροστασία από τη διαδικτυακή κακοποίηση & Ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας: Anti-Hacking, Anti-Doxing Workshop [εργαλεία και στρατηγικές για την άμυνα κατά της διαδικτυακής κακοποίησης, εξατομικευμένες συμβουλές για την προστασία από την πλαστοπροσωπία, το hacking και το doxing (δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών)].
  • Φυσικές παρακολουθήσεις: Αναγνώριση και αποφυγή, Μέρος 1&2 (εκμάθηση διαφορετικών μορφών ψηφιακής και φυσικής παρακολούθησης και τρόποι εντοπισμού, πρακτικό μέρος με ασκήσεις αναγνώρισης και αντιμετώπισης επιτήρησης σε εξωτερικό χώρο).
  • Πώς πρακτικά γίνεται η κατασκοπεία επικοινωνιών και συσκευών και πώς να το αποτρέψετε – Εξατομικευμένες συμβουλές: Πώς μπορείτε να ενσωματώσετε τις συμβουλές ψηφιακής ασφάλειας στην εργασιακή σας καθημερινότητα (μαζική παρακολούθηση μη κρυπτογραφημένων επικοινωνιών,  αποθήκευση δεδομένων από εταιρίες τεχνολογίας, στοχευμένη παραβίαση υπολογιστών και τηλεφώνων από μισθοφόρους hackers).

Ο νέος κύκλος του ideas zone θα έχει συνολική διάρκεια 3 εβδομάδες και θα πραγματοποιηθεί στο iMEdD, διεξάγεται στα αγγλικά και είναι δωρεάν κατόπιν εγγραφής για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους/ες ενδιαφερόμενους/ες έχουν διαθεσιμότητα να παρακολουθήσουν το σύνολο των εργαστηρίων.

Οι αιτήσεις εγγραφής θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό σύνδεσμο: ideas zone 2023: Άνοιξαν οι εγγραφές για τα training με θέμα Αντιπαρακολούθηση και ψηφιακή ασφάλεια

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Τοπική πρωτοβουλία