Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου πραγματοποιεί την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 το δεύτερο διαδικτυακό σεμινάριο σε συνεργασία με την Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ (JRC). Το εν λόγω webinar υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας” και της “Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση” .

Πόσο καλά αξιοποιεί το σχολείο σας τις νέες τεχνολογίες για διδασκαλία και μάθηση; Τι δουλεύει αποτελεσματικά; Πού υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που θα σας βοηθήσει να τις απαντήσετε το SELFIE, το εργαλείο που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συνδρομή χιλιάδων εκπαιδευτικών και μαθητών και εκπαιδευτικών φορέων από ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) συνεχίζει τον διάλογο για την ανάπτυξη και εξάσκηση των ψηφιακών δεξιοτήτων που άνοιξε το 1ο Webinar για την Ψηφιακή Ικανότητα και σε συνεργασία με την Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης του eTwinning και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ (JRC) διοργανώνουν webinar την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 με τίτλο: “Ανακαλύψτε τις ψηφιακές δυνατότητες του σχολείου σας με μια… SELFIE!

Οι εκπρόσωποι της Μονάδας Ανθρώπινου Κεφαλαίου και Απασχόλησης του JRC, Παναγιώτης Καμπύλης και Νικολέτα Γιαννούτσου, θα παρουσιάσουν εκ των έσω το εργαλείο που έχει αναπτυχθεί στο Κοινό Κέντρο Ερευνών, καθώς και βέλτιστες πρακτικές για την ανάπτυξη της ψηφιακής ικανότητας των σχολείων γενικότερα, αλλά και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ειδικότερα. Στη συνέχεια, ο Αντώνης Μπέσιος, διευθυντής του 152ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, θα παρουσιάσει την εμπειρία από τη χρήση του εργαλείου σε διάφορα ελληνικά σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και απαντήσεις.

Λίγα λόγια για το SELFIE

Το καινοτόμο χαρακτηριστικό του SELFIE είναι ότι εμπλέκει επικεφαλής, εκπαιδευτικούς και μαθητές, τα σχολεία έχουν απόλυτο έλεγχο της όλης διαδικασίας και αποκλειστική πρόσβαση στα αποτελέσματά τους, ενώ μπορούν να παραμετροποιήσουν το εργαλείο, προσθέτοντας τις δικές τους ερωτήσεις. Το SELFIE έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 650.000 επικεφαλής σχολείων, εκπαιδευτικούς και μαθητές, από 7.200 σχολεία σε 57 χώρες, και αποτελεί μία από τις δράσεις του Σχεδίου Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ποιούς απευθύνεται το σεμινάριο;

Το webinar απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, επικεφαλής σχολείων και γενικά σε οποιονδήποτε θέλει να μάθει περισσότερα σχετικά με το θέμα.

Δήλωση συμμετοχής

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή εδώ. Θα αποσταλούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους το ζητήσουν μετά το πέρας του σεμιναρίου.

Η παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams είναι πολύ εύκολη και δεν προϋποθέτει την εγκατάσταση εφαρμογής ή την ύπαρξη λογαριασμού στη Microsoft. Όλοι όσοι θα κάνουν προεγγραφή θα λάβουν τον σχετικό υπερσύνδεσμο παρακολούθησης του σεμιναρίου, καθώς επίσης και τις οδηγίες συμμετοχής, μια ημέρα πριν τη διεξαγωγή του webinar.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ.

Πότε: Τρίτη 16 Ιουνίου 2020, 17:30 – 19:00 (ώρα Ελλάδας)

Πού: Microsoft Teams.

Για απορίες ή περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο μπορείτε ενα στείλετε στο events@ekt.gr.

Λίγα λόγια για τους διοργανωτές…

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)

Το ΕΚΤ, εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει συντονιστικό ρόλο στην “Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση”. Σε συνεργασία με έγκριτους φορείς και σε διαρκή διάλογο με την εκπαιδευτική, ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, το ΕΚΤ αναπτύσσει υποδομές και υπηρεσίες, προωθώντας τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία στον ψηφιακό χώρο. Είναι επίσης συντονιστής της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» για τη δικτύωση και συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών σε όλο τον κόσμο.

Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning

To eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης. Το eTwinning προσφέρει μία ασφαλή πλατφόρμα για το προσωπικό που εργάζεται σε σχολεία των συμμετεχουσών ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να επιικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν έργα, να μοιραστούν και εν ολίγοις να νιώσουν ότι αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής μαθησιακής κοινότητας στην Ευρώπη. Το eTwinning συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 800.000 εκπαιδευτικοί, 205.000 σχολεία και έχουν υλοποιηθεί περίπου 106.000 συνεργατικά έργα. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο eTwinning είναι εγγεγραμμένοι 28.366 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε 8.674 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα 16.889 συνεργατικά έργα.

Joint Research Centre

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) είναι επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συμβάλλει στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες του Κέντρου είναι και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τις χώρες της ΕΕ, την επιστημονική κοινότητα και διεθνείς εταίρους. Το JRC έχει αναπτύξει μια σειρά από θεωρητικά μοντέλα και εργαλεία αυτοαξιολόγησης και αναστοχασμού για την ψηφιακή ικανότητα των πολιτών (DigComp), εκπαιδευτικών (DigCompEdu) και εκπαιδευτικών οργανισμών (DigCompOrg & SELFIE), τα οποία χρησιμοποιούνται ως πλαίσια αναφοράς για τη χάραξη πολιτικών και προγραμμάτων δράσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία