3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023 – από 10:30 έως και 19:00 – υβριδικό (Έδρα του ΟΟΣΑ, Παρίσι και zoom)
Πληροφορίες για τη συνάντηση
Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να φθάσει τους 1,5 C νωρίτερα από το 2030, λόγω των σημερινών προοπτικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να επιδεινώνονται, καθώς οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται. Η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι πόλεις θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Στις πόλεις κατοικεί σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, που αντιστοιχεί περίπου στα δύο τρίτα της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης και παράγουν το 70% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια. Τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν κατά τις επόμενες δεκαετίες, καθώς το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε πόλεις αναμένεται να φτάσει το 55% έως το 2050. Επίσης, οι πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής μίας φιλόδοξης δράσης για το κλίμα, με πολλές από αυτές να υιοθετούν πιο φιλόδοξους στόχους από τις εθνικές τους κυβερνήσεις.
Οι έξυπνες πόλεις αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ευκαιρία να βοηθήσουν τις πόλεις να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους και να προωθήσουν την παγκόσμια μετάβαση στο μηδενικό ισοζύγιο (net-zero). Ενώ η ψηφιακή καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να προωθήσουν σημαντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε πολλούς αστικούς τομείς, όπως τα κτίρια και οι μεταφορές, η υιοθέτησή τους ή οι επιπτώσεις τους στη μείωση των εκπομπών έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής περιορισμένες. Η υλοποίηση πρωτοβουλιών για έξυπνες πόλεις μπορεί, επίσης, να επιφέρει προκλήσεις και κινδύνους, όπως κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια των δεδομένων, αλλά και, κυρίως, να δημιουργήσει αρνητικές εξωτερικές περιβαλλοντικές επιδράσεις. Πώς μπορεί η πρωτοβουλία των έξυπνων πόλεων να δώσει ώθηση στη μετάβαση στο καθαρό μηδέν (net-zero); Τι μπορούν να κάνουν οι εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις για να αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα τις λύσεις των έξυπνων πόλεων και να πλοηγηθούν στους πιθανούς κινδύνους; Πώς μπορεί να μετρηθεί η συμβολή των έξυπνων πόλεων στη μετάβαση στο μηδενικό ισοζύγιο (net-zero);
Το πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για τις έξυπνες πόλεις και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς επιδιώκει να στηρίξει τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις, προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων και παρέχοντας συστάσεις για την αξιοποίηση της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογιών για την προώθηση βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων χωρίς αποκλεισμούς. Στο 1ο στρογγυλό τραπέζι του ΟΟΣΑ για τις έξυπνες πόλεις και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς (2019) τονίσθηκε ότι οι έξυπνες πόλεις αποτελούν μέσο για τη βελτίωση της ευημερίας όλων και ότι ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα, του ακαδημαϊκού χώρου και των πολιτών, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τις έξυπνες πόλεις. Κατά το 2ο στρογγυλό τραπέζι (2020) επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μετρηθούν οι επιδόσεις των έξυπνων πόλεων. Με βάση τις συζητήσεις, ο ΟΟΣΑ πρότεινε το Πλαίσιο Μέτρησης Έξυπνων Πόλεων του ΟΟΣΑ, το οποίο αποσκοπεί στην αξιολόγηση όχι μόνο του βαθμού ψηφιοποίησης στις πόλεις, αλλά και του επιπέδου δέσμευσης των ενδιαφερόμενων φορέων και του τρόπου με τον οποίο και τα δύο συμβάλλουν στη βελτίωση της ευημερίας όλων των κατοίκων των πόλεων και στην οικοδόμηση ανθεκτικών και βιώσιμων πόλεων χωρίς αποκλεισμούς. Παρέχει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ένα ολοκληρωμένο, πολυδιάστατο και ευέλικτο εργαλείο που μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά πλαίσια πόλεων.
Το 3ο στρογγυλό τραπέζι του ΟΟΣΑ για τις έξυπνες πόλεις και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, θα βασιστεί στα προηγούμενα επιτεύγματα και θα συγκεντρώσει βασικούς ενδιαφερόμενους από πόλεις, εθνικές κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα και διεθνείς οργανισμούς για να:
- Ενημερωθούν για τις καινοτόμες λύσεις που έχουν εφαρμόσει οι έξυπνες πόλεις για να επιτύχουν τους στόχους τους για το μηδενικό ισοζύγιο (net-zero).
- Κατανοηθούν οι κίνδυνοι και τα εμπόδια για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας των έξυπνων πόλεων για την ενίσχυση της μετάβασης στο μηδενικό ισοζύγιο (net-zero).
- Προσδιορισθούν οι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν τις έξυπνες πόλεις να επιτύχουν τους στόχους τους για μηδενικό ισοζύγιο (net-zero).
- Προωθηθεί η ενίσχυση του στόχου του μηδενικού ισοζυγίου (net-zero), στο πλαίσιο μέτρησης των έξυπνων πόλεων του ΟΟΣΑ.
Για εγγραφή, πατήστε εδώ – Η προθεσμία εγγραφής λήγει στις 26/6/2023
©OECD