Η εκπαιδευτική εργαλειοθήκη δράσεων για παιδιά γνωστή ως Kid Actions Educational Toolkit είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος του κυβερνοεκφοβισμού μεταξύ παιδιών και νέων. Η εργαλειοθήκη αυτή, η οποία αναπτύχθηκε τόσο για τυπικούς όσο και για μη τυπικούς εκπαιδευτικούς, περιλαμβάνει 20 εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε εκπαιδευόμενους ηλικίας 11 έως 19 ετών.

Οι δράσεις κατά του κυβερνοεκφοβισμού κατηγοριοποιούνται στο τρίπτυχο: α) κατανόηση, β) πρόληψη και γ) αντιμετώπιση. Με τη χρήση αυτής της εργαλειοθήκης, οι εκπαιδευτές μπορούν να κινητοποιήσουν τους εκπαιδευόμενους σε μια σειρά από ανάλογες για την ηλικία δραστηριότητες που προωθούν κοινωνικές και συναισθηματικές μαθησιακές δεξιότητες, όπως η αυτογνωσία, η υπεύθυνη λήψη αποφάσεων και οι δεξιότητες στις σχέσεις.

Πρόσβαση σε μία πληθώρα προτάσεων

Η εκπαιδευτική εργαλειοθήκη «Kid Actions Educational Toolkit» είναι δωρεάν, προσβάσιμη, εύκολα επισκέψιμη και διαθέσιμη στα αγγλικά, τα ιταλικά και τα γαλλικά. Πρόκειται για μία φιλική προς τον χρήστη διεπαφή που επιτρέπει στους εκπαιδευτές να φιλτράρουν τις δραστηριότητες με βάση τον τομέα που τους αφορά, την ηλικία των εκπαιδευομένων και τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που επιθυμούν να αναπτύξουν. Μάλιστα, κάθε δραστηριότητα συνοδεύεται από  πληροφορίες όπως προτεινόμενη ηλικιακή ομάδα, τον τομέα στον οποίο υπάγεται και τις ήπιες δεξιότητες που αναπτύσσει.

Για παράδειγμα, κάνοντας κλικ σε μια δραστηριότητα, παρέχεται λεπτομερής επισκόπηση των βασικών πληροφοριών που απαιτούνται για την οργάνωση και τη διεξαγωγή της δραστηριότητας όπως επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα, βασική ορολογία, πόροι που απαιτούνται και βασικά ερωτήματα  που χρειάζεται να τεθούν για τη διευκόλυνση ουσιαστικών συζητήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας. Επίσης, στο κάτω μέρος της αντίστοιχης σελίδας μπορούν να τηλεφορτωθούν οι πλήρεις οδηγίες που συνοδεύουν την ανάλογη δραστηριότητα. Μάλιστα, ορισμένες δραστηριότητες ενδέχεται να περιλαμβάνουν περισσότερες επεξηγήσεις με τη μορφή παρουσιάσεων PowerPoint, οι οποίες μπορούν να τηλεφορτωθούν με ένα απλό κλικ στην εικόνα της μικρογραφίας.

Ενσωμάτωση σε δράσεις νυχτερινής εκπαίδευσης — Εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης

Η προσθήκη νέων δραστηριοτήτων στην εργαλειοθήκη γίνεται εύκολα και απλά αρκεί να ακολουθήσει κανείς τις οδηγίες που είναι αναρτημένες στον ιστότοπο της  να ενσωματωθούν απρόσκοπτα στα εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης των δράσεων Kid. Επίσης, στον ιστότοπο έχουν αναρτηθεί τα έγγραφα  «Guidance for Educators» και  «Child Protection Guidance» που παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση στους εκπαιδευτές με πληροφορίες όπως σύντομη παρουσιάση της εργαλειοθήκης, προτεινόμενες δραστηριότητες για τους εκπαιδευτικούς, παραδείγματα μαθησιακών διαδρομών βασιζόμενες σε στόχους και βασικές κατευθυντήριες γραμμές με στόχο πάντοτε την ασφαλή χρήση των ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων.

Αναδημοσιεύση κειμένου: Kid Actions Educational Toolkit: Empowering Children and Youth against Cyberbullying, Digital Skills & Jobs Platform, created by Laia Güell Paule

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση

Οργανισμός
array(22) { ["ID"]=> int(0) ["key"]=> string(17) "field_methodology" ["label"]=> string(22) "Μεθοδολογία" ["name"]=> string(11) "methodology" ["prefix"]=> string(3) "acf" ["type"]=> string(7) "wysiwyg" ["value"]=> string(67) "

Εργαλειοθήκη για την εκπαίδευση

" ["menu_order"]=> int(8) ["instructions"]=> string(117) "Βάση μεθοδολογίας (π.χ. βασίζεται/δεν βασίζεται στο Πλαίσιο DigComp)" ["required"]=> int(1) ["id"]=> string(0) "" ["class"]=> string(0) "" ["conditional_logic"]=> int(0) ["parent"]=> string(29) "group_digital_skills_resource" ["wrapper"]=> array(3) { ["width"]=> string(0) "" ["class"]=> string(0) "" ["id"]=> string(0) "" } ["default_value"]=> string(0) "" ["tabs"]=> string(3) "all" ["toolbar"]=> string(4) "full" ["media_upload"]=> int(0) ["delay"]=> int(0) ["_name"]=> string(11) "methodology" ["_valid"]=> int(1) }
Μεθοδολογία

Εργαλειοθήκη για την εκπαίδευση

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
 • Βασικό
 • Ενδιάμεσο
Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
 • Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity)
Χώρα
 • Ευρωπαϊκή Ένωση
Βιομηχανία - Τομέας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
 • Υπηρεσίες φύλαξης (λοιπές υποκατηγορίες)
Είδος εργαλείου δεξιοτήτων
 • Προγράμματα κατάρτισης
Ομάδα-στόχος
 • Ψηφιακές δεξιότητες στην εκπαίδευση
Απευθύνεται σε
 • Άτομα που φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Γλώσσα
 • Αγγλική
 • Γαλλική
 • Ιταλική
Είδος πρωτοβουλίας
 • Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ
Διαβάσετε περισσότερα