Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση και την ανάδειξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση (άρθρο 88 ν. 4961/2022- ΦΕΚ 146/τ. Α΄), Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Ιδρυτής και CEO του kariera.gr, Θεόφιλος Βασιλειάδης και ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου “ΑΘΗΝΑ” , Ιωάννης Εμίρης κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης “Ημέρες Καριέρας” του kariera.gr που έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 8-9 Οκτωβρίου 2022.

Η συνεργασία αυτή του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, για την ενίσχυση της απασχόλησης, έχει ως στόχο μεταξύ άλλων:

  • τη χαρτογράφηση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε συγκεκριμένους κλάδους της αγοράς, μέσω εφαρμογών βασισμένων σε τεχνολογίες ΑΙ (Τεχνητής Νοημοσύνης) και NLP (Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας),
  • την ανάλυση και καταγραφή των τάσεων στην ελληνική αγορά εργασίας
  • την ανάλυση των πραγματικών δεδομένων της αγοράς εργασίας και τη συνεχή ενημέρωση για τις νέες τάσεις για τις ψηφιακές δεξιότητες

Μέσα από αυτή την σημαντική συνεργασία, θα ενισχυθεί περαιτέρω ο σχεδιασμός των εθνικών προγραμμάτων με στόχο την αναβάθμιση και διεύρυνση των δεξιοτήτων και γνώσεων των υποψηφίων (upskilling) καθώς και η απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων (reskilling). Παράλληλα, θα αποτυπωθούν οι τάσεις στην ελληνική αγορά εργασίας και θα προστεθούν στον ιστότοπο της Εθνικής Συμμαχίας που ήδη βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ξεκινάει και επίσημα η συνεργασία των τριών φορέων που σύντομα θα παράξει σημαντικά αποτελέσματα για τον τομέα της εργασίας, τις ψηφιακές δεξιότητες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ζήτηση αλλά και τις τάσεις στην ελληνική αγορά.


Πληροφορίες σχετικά με τους φορείς


Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευση Διαδικασιών/ Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Επίσης, υποστηρίζει την ενίσχυση της απασχόλησης του πληθυσμού και την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Τέλος, στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής για τις δεξιότητες, έχει αναγνωρίσει την ανάγκη επιστημονικής υποστήριξης σε εξειδικευμένα θέματα στον τομέα ανάλυσης δεξιοτήτων (Skills Intelligence) στην ελληνική αγορά εργασίας.

H εταιρία Kariera.gr έχει εκτεταμένη και σε βάθος χρόνου παρουσία και εμπειρία στην οργάνωση της ελληνικής αγοράς εργασίας διαθέτοντας σχετική πλατφόρμα καθώς και εργαλεία αναζήτησης και εύρεσης εργασίας, δημιουργώντας κανάλια επικοινωνίας και σημεία επαφής μεταξύ νέων πτυχιούχων και εργοδοτών.

Το Ε.Κ. “ΑΘΗΝΑ” υποστηρίζει τον πλήρη κύκλο έρευνας και καινοτομίας, αρχίζοντας από τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, συνεχίζοντας με τη δημιουργία συστημάτων και προϊόντων καθώς και την ανάπτυξη και υποστήριξη υποδομών, και ολοκληρώνοντας με τη μεταφορά τεχνολογίας και την επιχειρηματικότητα. Διαθέτει ακαδημαϊκά στελέχη και ερευνητές με παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική εμπειρία και ειδική και εκτενή τεχνογνωσία στο γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης Δεδομένων, Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας (NLP), και Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). Κατά τη συνεργασία αυτή, θα συμβάλλει στη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων καθώς και θα υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων και τη σχεδίαση δημόσιων πολιτικών.

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence)
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία