Οι υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων των κρατών μελών της Ε.Ε. συνεδρίασαν την 16η Ιουνίου 2022 και παρουσίασαν τους εθνικούς τους στόχους για το Σχέδιο Δράσης για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων έως το 2030. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την αφοσίωση των κρατών μελών να καταστήσουν την Ευρώπη δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς και με πληθώρα ευκαιριών. Μέσω αυτών των εθνικών δεσμεύσεων, τα κράτη μέλη στηρίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη των τριών πρωταρχικών στόχων της Ε.Ε. για την απασχόληση, τις δεξιότητες και τη μείωση της φτώχειας.

Το Σχέδιο Δράσης για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων αναλύει τους στόχους της Ε.Ε. για μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη που εστιάζει στις θέσεις εργασίας, τις δεξιότητες και την κοινωνική ένταξη, και συνοψίζεται σε τρεις στόχους σε επίπεδο Ε.Ε., οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030:

  • τουλάχιστον το 78 % των ανθρώπων ηλικίας 20 έως 64 ετών πρέπει να εργάζονται
  • τουλάχιστον το 60 % όλων των ενηλίκων θα πρέπει να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης σε ετήσια βάση
  • ο αριθμός των ανθρώπων που είναι αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων παιδιών, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019.

Οι  εθνικοί στόχοι που περιλαμβάνονται στις υποβληθείσες προτάσεις των κρατών μελών θα συμβάλουν στην από κοινού επίτευξη των πρωταρχικών στόχων της Ε.Ε. έως το 2030, στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της μείωσης της φτώχειας. Συγκεκριμένα, ο στόχος σχετικά με την εκπαίδευση των ενηλίκων και τις ψηφιακές δεξιότητες που προτείνουν τα κράτη μέλη, προσεγγίζει τον πρωταρχικό στόχο της ΕΕ. Οι εθνικές δεσμεύσεις συνολικά ανέρχονται στο 57,6 % της συμμετοχής στην εκπαίδευση των ενηλίκων, ικανοποιώντας το μεγαλύτερο ποσοστό του στόχου της Ε.Ε. για το 2030, ήτοι το 60 %.

Τα επόμενα βήματα για τις εθνικές δεσμεύσεις των κρατών μελών περιλαμβάνουν την παρακολούθηση της εφαρμογής τους από την Επιτροπή στο πλαίσιο του Κύκλου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2023, ο οποίος συντελείται στο πλαίσιο συντονισμού της Ε.Ε. για τις οικονομικές πολιτικές και τις πολιτικές απασχόλησης.

Περισσότερες πληροφορίες για την πορεία των εθνικών στόχων μπορούν να αναζητηθούν στο σύνδεσμο Πορεία των εθνικών στόχων έως το 2030.

Αναδημοσίευση της είδησης: Commission welcomes Member States’ targets for a more social Europe by 2030, Digital Skills & Jobs Platform, created by Niamh Thornton.

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
Χώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
Είδος πρωτοβουλίας
  • Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ
Διαβάσετε περισσότερα