Oracle Alice Event

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών από τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση κώδικα lets code girlsnboys!!!” στις 20 και 21 Οκτωβρίου, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της εθνικής πρωτοβουλίας «Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» και εντάσσεται στις δράσεις της Ευρωπαϊκής εβδομάδας κώδικα. Την Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση συντονίζει το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού έχει το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών.

Η Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2015 με απώτερο στόχο την επαφή των μαθητών με τις δυνατότητες του προγραμματισμού σε επίπεδο εκπαιδευτικό, επαγγελματικό και καθημερινότητας. Το Τμήμα Καινοτομίας μαζί με την Oracle και την υποστήριξη της Revive Greece, μέλη της Εθνικής Συμμαχίας,  για πρώτη φορά θα συγκεντρώσουν σε ένα εθνικό γεγονός, μαθητές από σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από πολλές περιοχές της χώρας σε κοινό χώρο για να γνωρίσουν τον κώδικα. Στόχος είναι να ανακαλύψουν οι μαθητές τις δεξιότητες τους στον κώδικα και να τους δοθεί το έναυσμα να εμβαθύνουν σε αυτόν σε ένα πρόγραμμα που θα συνεχιστεί στο σχολείο τους μετά το τέλος του διημέρου. Οι μαθητές θα είναι οργανωμένοι σε ομάδες των 4 έως 5 ατόμων, επιδιώκοντας την ίση εκπροσώπηση  αγοριών και κοριτσιών, και θα συντονίζονται από τους καθηγητές ΤΠΕ του σχολείου τους.

Στο πλαίσιο αυτό, 21 καθηγητές από 15 σχολεία από την Αττική, την  Κρήτη, τα Τρίκαλα, τη Ναύπακτο, τη Χαλκίδα και το Καρπενήσι συγκεντρώθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό εργαστήρι με αντικείμενο το πρόγραμμα Alice 3 της Oracle, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν και οι μαθητές τους στις 20 και 21 Οκτωβρίου. Οι εκπαιδευτικοί, υπό την καθοδήγηση του κ. Garry Miller, εκπαιδευτή της Oracle ο οποίος παρέστη ειδικά για το συγκεκριμένο εργαστήρι, γνώρισαν το Alice 3 και δημιούργησαν τα δικά τους animations. Μετά τη λήξη της εκπαίδευσης, οι καθηγητές θα διδάξουν το πρόγραμμα στις ομάδες που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση κώδικα τον Οκτώβριο. Επίσης, στους συμμετέχοντες δόθηκε η δυνατότητα να εγγράψουν τα σχολεία τους σε πλατφόρμα της Oracle, αποκτώντας δωρεάν πρόσβαση σε διαδικτυακό υλικό πάνω στον τομέα της πληροφορικής για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς για 3 χρόνια.

Τέλος, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν από την Oracle η κα Ελένη Τσιπά PR & CSR Specialist, GCMM cluster και από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιων Οργανώσεων και Ψηφιακός Πρωταθλητής, ο κ. Χρήστος Κοκκάλας, Προϊστάμενος του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών και η κα Βασιλική Καραγιαννάκου υπάλληλος του Τμήματος Καινοτομίας.

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία