Ioannina Event

Σε συνέχεια της έγκρισης της «Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» από την αρμόδια μονάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, All Digital, στις 28 Απριλίου 2018, διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκδήλωση στην οποία ανακοινώθηκε η επίσημη εκκίνηση της Εθνικής Συμμαχίας από την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα Ο. Γεροβασίλη, σηματοδοτώντας την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος σε εθνικό επίπεδο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των ιδρυτικών μελών της Εθνικής Συμμαχίας, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος της All Digital, εκπρόσωποι των ιδρυτικών και νέων μελών της Εθνικής Συμμαχίας και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΤΠΕ. Παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, ενώσεις τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων, επιμελητήρια, της πυροσβεστικής και του πανεπιστημίου, ενώ εκτεταμένη κάλυψη τόσο από τα τοπικά ΜΜΕ, όσο και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Εθνικής Συμμαχίας, οι προσκεκλημένοι, οι Εθνικές Συμμαχίες για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση των κρατών-μελών, η Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες της ΕΕ, Ψηφιακοί Πρωταθλητές άλλων χωρών μελών, εκπρόσωποι των αρμόδιων μονάδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεμονωμένοι χρήστες χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικά δικτύωσης για να αναμεταδώσουν στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και για να κάνουν σχετικές κοινοποιήσεις και για αρκετές μέρες μετά την ολοκλήρωσή της.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα Ο. Γεροβασίλη, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, κ. Β. Γοργόλης, και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Γ. Μαρκοπουλιώτης. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε από τη Διευθύντρια Μάρκετινγκ της Google για Ελλάδα, Βουλγαρία, Μάλτα και Κύπρο  πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης μέσω της πρωτοβουλίας “Grow Greek Tourism Online”. Στόχο του προγράμματος  αποτελεί η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των επιχειρηματιών της Ηπείρου, ώστε μεταξύ άλλων, να επεκταθεί η τουριστική περίοδος στην περιοχή.

Στην εκδήλωση, επίσης, ανακοινώθηκε από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χ. Κοκκάλα, η εκκίνηση στην Περιφέρεια Ηπείρου του πιλοτικού προγράμματος διασυνοριακού χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πρακτική άσκηση στις ψηφιακές δεξιότητες «Ψηφιακή Ευκαιρία» με την υποστήριξη της Εθνικής Συμμαχίας. Μέσω του προγράμματος, οι επιχειρήσεις μπορούν να περιγράφουν θέσεις πρακτικής άσκησης στις ψηφιακές δεξιότητες απευθυνόμενες σε φοιτητές και πρόσφατα αποφοιτήσαντες και, στη συνέχεια, να επιλέγουν τους υποψηφίους με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της εισήγησης, δόθηκε σύνδεσμος ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα της Εθνικής Συμμαχίας (www.nationalcoalition.gov.gr) για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων.

Τέλος, ο  Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Συντονιστής της Εθνικής Συμμαχίας, κ. Ν. Μιχαλόπουλος, στην ομιλία του με θέμα «Προλεγόμενα Μανιφέστου Ψηφιακής Δημόσιας Διοίκησης», αναφέρθηκε στη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης και στον ρόλο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Εθνικής Συμμαχίας σε αυτό το εγχείρημα. Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, υπεγράφη συμβόλαιο από τον Συντονιστή της Εθνικής Συμμαχίας ενώπιον της εκπροσώπου της All Digital, προσδίδοντας και τυπική ισχύ στην Εθνική Συμμαχία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίοι εξέφρασαν ρητά και με σαφήνεια την ανάγκη διάχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων τόσο στις τοπικές επιχειρήσεις όσο και στις δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής.

Υπογραφή του Συμβολαίου από τον Συντονιστή της Εθνικής Συμμαχίας παρουσία της εκπροσώπου της All Digital.

 

Ακολουθούν οι επίσημες δηλώσεις:

Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου: «Η συνεργασία της Περιφέρειας με τη Google στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Grow Greek Tourism Online”, είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση της προβολής των Ηπειρωτικών επιχειρήσεων. Ήδη υπάρχουν πολύ θετικά δείγματα από τα σεμινάρια που οργάνωσε στο παρελθόν η Google, στην περιοχή μας, κατά τα οποία επιχειρήσεις και φοιτητές έγιναν κοινωνοί των ψηφιακών δεξιοτήτων και των εργαλείων που παρέχει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Οι προοπτικές που ανοίγονται με το πρόγραμμα της Google, σηματοδοτούνται και από το γεγονός ότι αυτό εντάσσεται στην Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

Όλγα Γεροβασίλη, Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης: «Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι όσο πλήρεις και να είναι οι πολιτικές επιλογές και ένα αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς την ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, η επιτυχία του δεν είναι εγγυημένη. Η «Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» είναι ένα τέτοιο πρότυπο δημιουργικής σύμπραξης της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, στην οποία ο ρόλος του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι συντονιστικός. Πιστεύω ότι είναι προφανές για όλους μας ότι η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στη σύγχρονη εποχή συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Η πρωτοβουλία «Grow Greek Tourism Online» της Google είναι ένα τέτοιο παράδειγμα».

Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα: «Στόχος μας ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να δημιουργήσουμε μια Ψηφιακή Ενιαία Αγορά που θα φέρει 415 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ανταγωνισμό, επενδύσεις και καινοτομία. Επενδύουμε, λοιπόν, σε προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα στηρίζουμε επιχειρήσεις, ερευνητές, φοιτητές και δημόσιες αρχές για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις νέες τεχνολογίες. Για το διάστημα 2021 – 2027 εισηγούμαστε την αύξηση των επενδύσεων για να μπορέσει η χώρα μας να γίνει πρωτοπόρος δύναμη σε μία ισχυρή, ψηφιακή Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μαρία Φουντά, Διευθύντρια Marketing, Google Ελλάδας: «Οι αναζητήσεις των χρηστών του διαδικτύου για την Ήπειρο αυξάνονται συνεχώς, αποδεικνύοντας τη δυναμική που έχει η Περιφέρεια στον Ελληνικό τουριστικό χάρτη. Σκοπός του προγράμματός μας είναι να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική προσεγγίζοντας όχι μόνο τις αμιγώς τουριστικές αλλά και κάθε επιχείρηση που προσφέρει στην εμπειρία του επισκέπτη. Εστιάζουμε τις ενέργειές μας στην υποστήριξη των επιχειρηματιών της Ηπείρου προσφέροντας τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου για την προσέλκυση επισκεπτών όλο τον χρόνο».

Χρήστος Κοκκάλας, Προϊστάμενος Τμήματος Καινοτομίας & Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης: «Η Ελληνική «Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση», αποτελούμενη από εκπροσώπους του δημόσιου, ιδιωτικού και τρίτου τομέα και έχοντας καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, συνιστά ένα επιτυχημένο παράδειγμα ανοικτού συνεργατικού οικοσυστήματος. Το όραμα των μελών που την απαρτίζουν είναι ο καθένας με τις δυνάμεις του να προσφέρει ενισχυτικά στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος στη χώρα μας, μέσα από συνέργειες και ολοκληρωμένες μετρήσιμες δράσεις. Ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός προβλέπει και εξασφαλίζει την επέκταση των δράσεων της «Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» στο σύνολο της χώρας, μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων ψηφιακών δεξιοτήτων χωρίς αποκλεισμούς, προσανατολισμένα σε κατηγορίες, όπως μαθητές, επιχειρήσεις, αλλά και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού με δυσκολία πρόσβασης στην ψηφιακή μάθηση και ανάγκη επανακατάρτισης».

Νίκος Μιχαλόπουλος, Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Δημόσιων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δημοσίων υπηρεσιών συνιστά την στρατηγική προτεραιότητα του Υ.Δ.Α. Με σειρά δράσεων επιδιώκεται η βιώσιμη ψηφιακή αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης δημιουργώντας όρους και προϋποθέσεις αποτελεσματικής και αποδοτικής λειτουργίας. Με επίκεντρο την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, το Υ.Δ.Α. λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης και εμπέδωσης μιας ψηφιακής κουλτούρας όχι μόνο στο δημόσιο οικοσύστημα, αλλά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Μέσω της συμμαχίας για τις ψηφιακές δεξιότητες και την απασχόληση, πετυχαίνονται οι αναγκαίες συνεργατικές δράσεις, που είναι το ζητούμενο για την επιτυχή εκπλήρωση της ψηφιακής ανάπτυξης του κράτους».

 

Ομιλητές

 

 

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία