
Η δέσμη μέτρων για την Ένωση Δεξιοτήτων, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Μαρτίου 2025, σηματοδοτεί ένα τεράστιο βήμα προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ενισχύοντας τις δεξιότητες και δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους. Μαζί με ένα σχέδιο δράσης για τις βασικές δεξιότητες και ένα στρατηγικό σχέδιο για την εκπαίδευση στους τομείς STEM, η Ένωση Δεξιοτήτων αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία των πρώτων 100 ημερών της νέας Επιτροπής.
Στοχεύοντας στις δεξιότητες: νέες επιχειρήσεις
Η δέσμη μέτρων ανακοινώνει μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών για την προώθηση τόσο των βασικών όσο και των προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων. Η DG CNECT θα δημιουργήσει 4 νέες Ακαδημίες Προηγμένων Ψηφιακών Δεξιοτήτων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, του κβαντικού, του εικονικού κόσμου και των ημιαγωγών, καθώς και θα προωθήσει κοινά και μελλοντικά ευρωπαϊκά πτυχία στις ψηφιακές τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους σε βασικούς τομείς, όπως η υγεία και η βιοτεχνολογία. Η εκπαίδευση για τεχνολογίες «Προορισμού Γης», όπως η μοντελοποίηση του κλίματος, προγραμματίζεται επίσης να ξεκινήσει σύντομα. Τέλος, οι ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων, που θα δρομολογηθούν από τη DG CNECT, σημαίνουν ότι οι νέοι Ευρωπαίοι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών αιχμής.
Η πυξίδα ανταγωνιστικότητας, που εγκρίθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2025, ορίζει την «προώθηση δεξιοτήτων και ποιοτικών θέσεων εργασίας» ως ένα από τα εμβληματικά μέτρα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της και τη διασφάλιση της ευημερίας της Ευρώπης. Ως ένας από τους παράγοντες διευκόλυνσης των εμβληματικών δράσεων, η Ένωση Δεξιοτήτων στηρίζει την ανάπτυξη ποιοτικών, χωρίς αποκλεισμούς και ευπροσάρμοστων συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και δεξιοτήτων, παρέχοντας υψηλότερα επίπεδα βασικών δεξιοτήτων, παρέχοντας δια βίου ευκαιρίες στους ενήλικες να αναβαθμίζουν τακτικά τις δεξιότητές τους και επανειδίκευσης, διευκολύνοντας τις προσλήψεις από επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, προσελκύοντας και διατηρώντας τις δεξιότητες και τα ταλέντα στην ευρωπαϊκή οικονομία, και παρέχοντας ένα ισχυρό θεμέλιο διακυβέρνησης.
Μια ανθρωποκεντρική απάντηση στο χάσμα των ταλέντων
Τα μέτρα που προτείνονται στο πλαίσιο της Ένωσης Δεξιοτήτων θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης ικανοτήτων στις επιχειρήσεις της ΕΕ, με έμφαση σε βασικές και μελλοντοστραφή δεξιότητες, όπως οι STEM και οι προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Με τη σειρά τους, πιλοτικά προγράμματα όπως το «Σχέδιο Στήριξης Βασικών Δεξιοτήτων» και η «Εγγύηση Δεξιοτήτων» θα εξασφαλίσουν υψηλότερα συνολικά επίπεδα βασικών δεξιοτήτων και θα εξορθολογίσουν την παροχή ευκαιριών διά βίου, δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα να αναβαθμίσουν και να επανεξετάσουν τις δεξιότητές τους. Η πρωτοβουλία για τη φορητότητα δεξιοτήτων θα διευκολύνει τις ανάγκες προσλήψεων των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, προωθώντας τη χρήση ψηφιακών διαπιστευτηρίων και διευκολύνοντας την αναγνώριση και την αποδοχή δεξιοτήτων και προσόντων σε ολόκληρη την ΕΕ, ανεξάρτητα από τον τόπο απόκτησής τους. Αυτό στηρίζει άμεσα και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ.
Δράσεις όπως η πιλοτική πρόσκληση Marie Skłodowska-Curie «Επιλέξτε την Ευρώπη» θα έχουν ως στόχο να φέρουν κορυφαία ταλέντα από όλο τον κόσμο στην Ευρώπη. Συγκεντρώνοντας συνολικό προϋπολογισμό 22,5 εκατ. ευρώ για την προσέλκυση ταλέντων παγκοσμίως, το πρόγραμμα «Επιλέξτε την Ευρώπη» θα προετοιμάσει το έδαφος για εις βάθος επιστημονική εργασία, συμπεριλαμβανομένων καλών συνθηκών απασχόλησης και αστρικών προοπτικών σταδιοδρομίας. Με την επιφύλαξη της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ για τη διευκόλυνση της πρόσληψης ταλέντων από χώρες εκτός της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων, ιδίως σε επαγγέλματα που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.
Η Ένωση Δεξιοτήτων, η οποία δρομολογήθηκε στο πλαίσιο των αυξανόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων, αντιμετωπίζει άμεσα μεγάλα κενά στα ταλέντα: σχεδόν 4 στις 5 ευρωπαϊκές ΜΜΕ δεν είναι σε θέση να βρουν εργαζομένους με τις κατάλληλες δεξιότητες, ιδίως σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή η κβαντική υπολογιστική. Ομοίως, είναι δύσκολο για την εκπαίδευση και την κατάρτιση να συμβαδίζουν με τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές, καθώς πολλοί νέοι εξακολουθούν να μην διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες και φθίνουσες τάσεις σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά τα μαθηματικά, την ανάγνωση και τις θετικές επιστήμες. Περισσότεροι ενήλικες από ό,τι σήμερα θα πρέπει να συμμετέχουν είτε στην εκπαίδευση είτε στην κατάρτιση, και σχεδόν οι μισοί πολίτες της ΕΕ δεν διαθέτουν τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα από τις περισσότερες θέσεις εργασίας.
Aναδημοσίευση κειμένου, Commission’s Union of Skills package enabling the digital transition, Digital Skills & Jobs Platform.
Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση