Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι θεμελιώδους σημασίας για τη συμμετοχή ενός ατόμου στη σημερινή κοινωνία. Ειδικά στις αγροτικές περιοχές, μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ αστικών και αγροτικών κοινοτήτων και την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο.

Εάν οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών έχουν την ίδια πρόσβαση σε διαδικτυακούς πόρους και στη διαθεσιμότητα δημόσιων υπηρεσιών — εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, ευκαιρίες απασχόλησης και κρατικές υπηρεσίες, το χάσμα γίνεται σταδιακά ολοένα και μικρότερο. Οι αγροτικές περιοχές διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ έως το 2040. Μια Κοινότητα Πρακτικής καλεί επίσης την ανταλλαγή και τον διαμοιρασμό γνώσεων.

Οι αγροτικές περιοχές και οι προοπτικές τους

Συχνά εστιάζουμε στον εκσυγχρονισμό των πόλεων, στις οποίες ζουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες. Ξέρατε όμως ότι οι αγροτικές περιοχές καλύπτουν το 83% του εδάφους της ΕΕ; Ή ότι οι αγροτικές περιοχές της ΕΕ φιλοξενούν 137 εκατομμύρια ανθρώπους; Πρόκειται για το 30% περίπου των Ευρωπαίων πολιτών!

Η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ανθρώπων που ζουν στις αγροτικές περιοχές τους επιτρέπει να αξιοποιούν πλήρως τα οφέλη της ψηφιακής εποχής. Στόχος του μακροπρόθεσμου οράματος της ΕΕ είναι οι αγροτικές περιοχές «να επωφελούνται πλήρως από την ψηφιακή καινοτομία με ισότιμη πρόσβαση σε αναδυόμενες τεχνολογίες, διαδεδομένο ψηφιακό γραμματισμό και ευκαιρίες για την απόκτηση πιο προηγμένων δεξιοτήτων». Στο πλαίσιο του οράματος της ΕΕ, η συνδεσιμότητα μεταξύ αγροτικών περιοχών θα βελτιώσει επίσης τις στοχευμένες επενδύσεις σε υποδομές, την τεχνολογία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, υπό τον συντονισμό της εμβληματικής πρωτοβουλίας «Ψηφιακό μέλλον της υπαίθρου».

Χρηματοδότηση αγροτικών έργων μέσω της εργαλειοθήκης για τις αγροτικές περιοχές

Η Εργαλειοθήκη για τις αγροτικές περιοχές λειτουργεί ως ένας ολοκληρωμένος οδηγός για τη χρηματοδότηση της ΕΕ και τις ευκαιρίες στήριξης για τις αγροτικές περιοχές εντός της ΕΕ και μπορεί να σας δείξει τον τρόπο χρηματοδότησης του αγροτικού σας έργου, ή μέσω αυτής να βρείτε εταίρους και να διευρύνετε τα περιθώρια σας.

Αποτελεί ένα καλό εργαλείο για τις τοπικές αρχές, τα θεσμικά όργανα και τα ενδιαφερόμενα μέρη, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες  — βοηθώντας τους να εντοπίζουν και να αξιοποιούν τα υφιστάμενα κονδύλια, προγράμματα και άλλες πρωτοβουλίες χρηματοδότησης και στήριξης της ΕΕ, καθώς και να προωθούν την ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές.

Ψηφιακά εξελιγμένες αγροτικές περιοχές κατά την ψηφιακή δεκαετία

Μια σειρά πρωτοβουλιών αποσκοπούν στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης ψηφιακών ικανοτήτων στις αγροτικές περιοχές. Οι Ψηφιακές Κοινότητες είναι μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε ηλικιωμένους που ζουν σε αγροτικές περιοχές (οι οποίες είναι γενικά αποκλεισμένες από την ψηφιακή τεχνολογία). Το χρηματοδοτούμενο από το Erasmus + έργο « Growing Togehter» (GT) προσφέρει φωνή στους νέους, με έμφαση σε όσους προέρχονται από αγροτικές περιοχές και τους δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της παραγωγής τροφίμων ή ευρύτερα ζητήματα. Περισσότεροι από 3.000 νέοι συμμετείχαν στο πλαίσιο του έργου.

To έργο Growing Together (GT) έδωσε φωνή στους νέους, ιδίως σε εκείνους από αγροτικές περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από το σύστημα τροφίμων μας, ώστε να συμμετάσχουν σε καίριες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της παραγωγής τροφίμων, καθώς και στις ευρύτερες συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Το έργο MAI — Γυναίκες αγρότισσες στην ενδοχώρα, το οποίο ξεκίνησε το 2020, είναι ένα πιλοτικό έργο με δυνατότητα αναπαραγωγής σε άλλα πλαίσια και περιφέρειες, και περιλαμβάνει δύο δήμους στην Πορτογαλία — το São Pedro do Sul και το Sabugal.

Το φινλανδικό έργο KyLille προσφέρει κατάρτιση και στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων των Φινλανδών που ζουν σε χωριά. Η πρωτοβουλία Simbioza Mobiln @ της Σλοβενίας γεφυρώνει το ψηφιακό χάσμα για τους ηλικιωμένους, φιλοξενώντας μια κινητή τάξη με εργαστήρια και μαθησιακές δραστηριότητες σχετικά με τον βασικό ψηφιακό γραμματισμό των ηλικιωμένων.

Ανακαλύψτε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών μέσω του Xάρτη δραστηριοτήτων που αφορά στις αγροτικές περιοχές.

Αναδημοσίευση κειμένου: Our Digital Rural Futures: have we hacked the code?., Digital Skills & Jobs Platform, created by Galina Misheva

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Digital skill level
  • Basic
Digital technology / specialisation
  • Artificial Intelligence
  • Big Data
  • Robotics
  • Machine Learning
  • Digital skills
Country
  • European Union
Type of initiative
  • EU institutional initiative
Διαβάσετε περισσότερα