Σημαντική αύξηση των προσλήψεων εξειδικευμένων στελεχών στην Πληροφορική δρομολογεί η συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, παγκοσμίως. Σήμερα, 8 στις 10 εταιρείες βρίσκεται σε διαδικασία προσλήψεων, με το 81% των Chief information officer (CIOs) να απαντούν ότι σκοπεύουν να διευρύνουν τις ομάδες τους για το ΙΤ το 2023.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διεθνούς εταιρίας Gartner, Inc., μόνο το 14% των μεγάλων εταιρειών προβλέπει ότι το προσωπικό της Πληροφορικής θα μειωθεί, ενώ ένα 5% εκτιμά ότι ο αριθμός των εργαζομένων στο ΙΤ θα παραμείνει ο ίδιος. Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, τα δύο τρία των μεγάλων εταιρειών και συγκεκριμένα το 67%, σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της Πληροφορικής το 2023 κατά τουλάχιστον 10%, προκειμένου να υποστηρίξουν τις ψηφιακές τους πρωτοβουλίες.

Και μπορεί οι προσλήψεις και η αναζήτηση προσωπικού να έχει γίνει κοινός τόπος για τις επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο, ωστόσο, οι τακτικές, που χρησιμοποιούν οι μεγάλες επιχειρήσεις για να προσελκύσουν ταλέντα και να καλύψουν τις κρίσιμες ανάγκες τους σε εξειδικευμένες δεξιότητες, ποικίλει, αναφέρει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ).

Με την αυξανόμενη ζήτηση για ταλέντα Πληροφορικής, τα πιο σημαντικά προσόντα, που αναζητούν οι εταιρείες κατά τη διαδικασία πρόσληψης στελεχών, είναι να διαθέτουν τις απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες και τις απαιτούμενες ήπιες δεξιότητες (soft skills). Στο μεταξύ, οι CIOs αναφέρουν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τις πλατφόρμες υπολογιστικού νέφους (cloud)  και την εμπειρία πελάτη/χρήστη ως τις τρεις πιο κρίσιμες τεχνικές δεξιότητες για το 2023.

Μετ’ εμποδίων οι προσλήψεις

Στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν τις ομάδες Πληροφορικής, οι περισσότερες εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με εμπόδια, που δημιουργεί η οικονομική αστάθεια. Έτσι, το 41% των μεγάλων εταιρειών αναφέρει ότι η διαδικασία προσλήψεων ταλέντων στον τομέα του ΙΤ είναι δύσκολη και αργή, το 35% κατονομάζει τη μείωση του συνολικού προϋπολογισμού Πληροφορικής ως το βασικό πρόβλημα για τις προσλήψεις, ενώ ένα 29% κάνει λόγο για πάγωμα προσλήψεων.

Οι CIOs, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργαζόμενους στην Πληροφορική χαλαρώνουν τις γεωγραφικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις ρόλων, ώστε για να επεκτείνουν και τις πιθανές δεξαμενές από όπου μπορούν να αντλήσουν ταλέντα.

Άλλες επιχειρήσεις επιλέγουν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους στην Πληροφορική, που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της καριέρας τους, παρέχοντας τους ευκαιρίες εξέλιξης, ώστε να καλύψουν κρίσιμες τεχνολογικές τους ανάγκες.

Σχεδόν οι μισοί από τους CIOs των μεγάλων εταιρειών σχεδιάζουν να επενδύσουν σε προγράμματα κατάρτισης για την αναβάθμιση και την επανεκπαίδευση του προσωπικού στο ΙΤ, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι ομάδες έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την επίτευξη των εταιρικών στόχων.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ένα ικανό ποσοστό μεγάλων εταιρειών, της τάξης του 46%, σχεδιάζει να αυτοματοποιήσει τη ροή εργασίας, προκειμένου να καλύψει με αυτό τον τρόπο τις αυξημένες ανάγκες για εργαζόμενους.

 Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

«Η προσέλκυση και η διατήρηση ταλέντων στην τεχνολογία παραμένουν κρίσιμοι τομείς ενδιαφέροντος για τους CIOs. Ακόμη και με την πρόοδο, που συντελείται στην τεχνητή νοημοσύνη, η Gartner προβλέπει ότι ο παγκόσμιος αντίκτυπος στις θέσεις εργασίας θα είναι ουδέτερος τα επόμενα αρκετά χρόνια λόγω των καθυστερήσεων υιοθέτησης από πλευράς επιχειρήσεων», αναφέρει η Gartner.

Σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι υπάλληλοι Πληροφορικής πλήρους απασχόλησης εκτελούν το 56% των καθημερινών εργασιών, ενώ οι τεχνολογικές τάσεις, όπως η αυτοματοποίηση και η επαυξημένη εργασία με τεχνητή νοημοσύνη, αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 9% του όγκου των εργασιών σήμερα.

Αναδημοσίευση του άρθρου του ΣΕΠΕ : 8 στις 10 εταιρείες κάνουν προσλήψεις στην Πληροφορική το 2023

© ΣΕΠΕ

Digital technology / specialisation
  • Digital skills
Digital skill level
  • Intermediate
  • Advanced
  • Digital Expert
Country
  • Greece
Type of initiative
  • National initiative
Διαβάσετε περισσότερα