Παρουσίαση για τη δρομολόγηση της επισκόπησης ψηφιακών δεξιοτήτων

Από τον Μάιο του 2021 που δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση (DSJP) έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ώστε να αποτελεί  τόσο τον κεντρικό κόμβο για πληροφορίες σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες στην Ευρώπη όσο και σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής κοινότητας ψηφιακών δεξιοτήτων και απασχόλησης. Ενοποιήθηκαν με επιτυχία οι τελευταίες επικαιροποιήσεις, εκδηλώσεις, ευκαιρίες κατάρτισης και έρευνες σχετικά με τις δεξιότητες και τις ψηφιακές ικανότητες — αυτό όμως φυσικά απέχει πολύ από την πλήρη εικόνα. 

Για μία πιο λεπτομερή εξέταση για τη μορφή των ψηφιακών δεξιοτήτων σε εθνικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση εισάγει τώρα μια νέα κατηγορία για τις εθνικές πρωτοβουλίες στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων, οι οποίες θα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το ψηφιακό τοπίο των διαφόρων χωρών.  Ενημερωθείτε για την τρέχουσα κατάσταση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε κάθε κράτος μέλος, διερευνήστε τις εθνικές στρατηγικές για τις δεξιότητες και την ψηφιοποίηση, τις εθνικές πρωτοβουλίες και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης. Κάθε εθνική επισκόπηση, περιλαμβάνει δύο ενότητες με πληροφορίες με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να σχηματίσετε ολοκληρωμένη άποψη τόσο των ψηφιακών δεξιοτήτων όσο και της διαθέσιμης χρηματοδότησης κάθε χώρας. 

Μια συνοπτική εικόνα των ψηφιακών δεξιοτήτων

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες στρατηγικές πρωτοβουλίες και σχέδια στρατηγικής σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες σε κάθε χώρα. Η πρώτη ενότητα παρέχει μια πολύτιμη επισκόπηση του τοπίου ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις κρατικές και εθνικές στρατηγικές, καθώς και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης. Επιπλέον, παρέχει μια εικόνα των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που αποσκοπούν στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δεξιοτήτων του σήμερα και εκείνων του αύριο και στη στήριξη της διττής πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Ενδιαφέρεστε για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με τις ψηφιακές δεξιότητες σε κάθε χώρα; Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να συνεχίσετε να παρακολουθείτε τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα — και να αντλήσετε έμπνευση για τις μελλοντικές σας δραστηριότητες που αποσκοπούν στη γεφύρωση του χάσματος ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη.

Διαθέσιμη χρηματοδότηση

Στη δεύτερη ενότητα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες ευκαιρίες χρηματοδότησης για την αναβάθμιση δεξιότητων και την επανειδίκευση των πολιτών, του εργατικού δυναμικού, των  εκπαιδευτικών, ακόμη και των ψηφιακών εμπειρογνωμόνων. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πηγών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και των εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης. Είτε πρόκειται για άτομο που επιθυμεί να αναβαθμίσει τις δεξιότητές του είτε για μια επιχείρηση που επιδιώκει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η παρούσα ενότητα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαθέσιμη χρηματοδοτική στήριξη για την τροφοδότηση των ψηφιακών φιλοδοξιών σας.

Βρείτε τις κύριες πηγές για την αναβάθμιση των ψηφιακών ικανοτήτων των ατόμων, των επιχειρήσεων και των οργανισμών που υπάρχουν με τη μορφή δανείων, επιχορηγήσεων και χρηματοδοτικών μέσων σε κάθε χώρα.

Τι άλλο πιστεύετε ότι θα βρείτε; 

Ανακαλύψτε τη διεξοδική ανάλυση των σχεδίων και των βασικών δράσεων που αναλαμβάνουν οι χώρες για την προώθηση βασικών και προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων: δείτε πώς βαθμολογούνται 20 χώρες της ΕΕ στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) και στη διάσταση του Ανθρώπινου Δυναμικού.

Παρακολουθήστε τι κάνει το κράτος μέλος σας για να βοηθήσει τους πολίτες να αποκτήσουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες και να αυξήσει τον αριθμό των απασχολούμενων επαγγελματιών ΤΠΕ με προηγμένες ικανότητες. Σημειώστε, μοιραστείτε τις σκέψεις σας και δείτε τις δράσεις που αναλαμβάνει η χώρα σας για να καταστήσει την επόμενη δεκαετία τόσο ψηφιακή όσο και περισσότερο Ευρωπαϊκή. 

Ανακαλύψτε τα!

Ρίξτε μια ματιά στις πρώτες πέντε επισκοπήσεις ανά χώρα εδώ:

Αναδημοσίευση κειμένου, Launch of new content series on DSJP: digital skills overviews by country, Digital Skills & Jobs Platform, created by Laia Güell Paule

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Digital skill level
  • Basic
  • Intermediate
  • Advanced
  • Digital Expert
Digital technology / specialisation
  • Digital skills
Country
  • European Union
Type of initiative
  • National initiative