Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το οποίο θεσπίζονται μέτρα εσωτερικού δικαίου για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Κανονισμού 2022/2065 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως «Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες» ή «Digital Services Act»(DSA).

Η «Πράξη» στοχεύει  στις λεγόμενες «πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες», ενώ εισάγει κανόνες άμεσης εφαρμογής σε όλα τα κράτη μέλη σχετικά με τις λεγόμενες «ενδιάμεσες υπηρεσίες», όπως οι μηχανές αναζήτησης, οι πάροχοι φιλοξενίας, τα online marketplaces και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μέχρι σήμερα έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 22 μεγάλες πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης και συγκεκριμένα οι εξής: Alibaba Ali Express, Amazon Store, Apple AppStore, Pornhub, Booking.com, Google Search, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Youtube, Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Stripchat, TikTok, X (πρώην Twitter), XVideos, Wikipedia, Zalando, Bing.

Η DSA θεσπίζει κανόνες που θα προστατεύουν εξίσου όλους τους χρήστες στην ΕΕ, τόσο όσον αφορά τα παράνομα αγαθά, περιεχόμενο ή υπηρεσίες, όσο και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

Για παράδειγμα, εξασφαλίζει:

  • Εύκολο τρόπο καταγγελίας παράνομου περιεχομένου, αγαθών ή υπηρεσιών
  • Ισχυρότερη προστασία των ατόμων που αποτελούν στόχο διαδικτυακής παρενόχλησης και εκφοβισμού
  • Διαφάνεια σχετικά με τη διαφήμιση
  • Απαγορεύσεις ορισμένων ειδών στοχευμένης διαφήμισης, όπως αυτές που χρησιμοποιούν ευαίσθητα δεδομένα ή τα δεδομένα ανηλίκων
  • Εύχρηστους, δωρεάν μηχανισμούς υποβολής καταγγελιών για την περίπτωση που μια διαδικτυακή πλατφόρμα μειώνει το περιεχόμενο
  • Απλοποιημένους όρους και προϋποθέσεις.

Τόσο η ΕΕ, όσο και τα κράτη μέλη  έχουν τη δυνατότητα επιβολής προστίμων ύψους έως και 6 % των παγκόσμιων εσόδων.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) είναι ο Εθνικός Συντονιστής Ψηφιακών Υπηρεσιών και είναι υπεύθυνη για την εποπτεία και τον έλεγχο συμμόρφωσης με τους κανόνες της Πράξης Ψηφιακών Υπηρεσιών στην Ελλάδα. Επίσης, έχουν οριστεί ως αρμόδιες αρχές, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για ζητήματα που συνδέονται με τις αρμοδιότητές τους, όπως η διαφήμιση και η προστασία ανηλίκων.

Επιπλέον, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εισήγαγε ρυθμίσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση των διαλειτουργικοτήτων επιμέρους ηλεκτρονικών εφαρμογών και μητρώων, με σκοπό τη διευκόλυνση καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους προς το κράτος.

Επισημαίνεται ότι η θέσπιση της Πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες αναμένεται να έχει σημαντικές επιδράσεις στην προώθηση και ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη, καθώς:

  1. Προωθεί τη διαφάνεια και την απόδοση ευθυνών στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, επιβάλλοντας διαφανείς και υψηλά πρότυπα για τον χειρισμό των δεδομένων και του περιεχομένου από τους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών.
  2. Προωθεί την καινοτομία μέσω της δημιουργίας ισότιμων όρων ανταγωνισμού, παρέχοντας κίνητρα για την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών στην Ευρώπη.
  3. Ενισχύει την ασφάλεια Διαδικτύου και την προστασία των δεδομένων, προβλέποντας μέτρα για την προστασία των χρηστών από βλαβερό περιεχόμενο και διαδικτυακές απειλές.
  4. Δημιουργεί συνθήκες Ελευθερίας της έκφρασης μέσω των διατάξεων που αφορούν την απαλλαγή από ευθύνη, ενισχύοντας τις δεξιότητες των χρηστών για την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Μέσω αυτών των δράσεων, το Digital Services Act αναδεικνύεται ως ένα βασικό εργαλείο για την ψηφιακή ανάπτυξη και προώθηση της ασφάλειας και της ελευθερίας του διαδικτύου στην Ευρώπη.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναδημοσίευση σχετικού Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Digital technology / specialisation
  • Digital skills
Digital skill level
  • Basic
  • Intermediate
  • Advanced
  • Digital Expert
Country
  • Greece
Type of initiative
  • National initiative
Διαβάσετε περισσότερα