Στο μέλλον, η έλλειψη σε δεξιότητες χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή αναμένεται να εξελιχθεί σε μια πρόκληση παρόμοια με τον σημερινό αναλφαβητισμό. Αν και τα επόμενα χρόνια δεν θα χρειάζεται o προγραμματισμός σε κάθε εργασία, εντούτοις τα παιδιά πρέπει να μάθουν το βασικό επίπεδο κατανόησης  στις γλώσσες  προγραμματισμού .Επίσης θα πρέπει να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες καθώς μαθαίνουν νέους τρόπους σκέψης για το πώς να επιμερίσουν ένα πρόβλημα με την λογική της ομαδοποίησης. Η απόκτηση δεξιοτήτων σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και η ψηφιακή κατανόηση είναι σημαντικά εφόδια που μπορούμε να προσφέρουμε στη νέα γενιά διασφαλίζοντας ότι θα είναι καλύτερα  προετοιμασμένη  για τον κόσμο του αύριο.

Στη Σλοβενία, μέσω του προγράμματος «Girls Do Code» τα κορίτσια μαθαίνουν δωρεάν  βασικές έννοιες προγραμματισμού και μεθόδους επίλυσης προβλημάτων, πραγματοποιώντας και δημιουργώντας τουλάχιστον 20 δικά τους έργα και παιχνίδια. Παράλληλα μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια ενώ αναπτύσσουν την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και την ομαδικότητα.

Η πρωτοβουλία  «Girls Do Code» διοργανώνεται από τον σλοβενικό φορέα Digital School για να ενθαρρύνει  το ενδιαφέρον των κοριτσιών για την τεχνολογία και άλλα επαγγέλματα STEM. Επίσης, επιδιώκει να αυξήσει το επίπεδο του ψηφιακού εγγραμματισμού, να μειώσει το χάσμα μεταξύ των φύλων στις θέσεις εργασίας στις ΤΠΕ και να  καταπολεμήσει  τα στερεότυπα κατά των γυναικών στον χώρο STEM.

Ουσιαστικά, η δράση «Girls Do Code» καλλιεργεί στα παιδιά την πεποίθηση ότι το φύλο δεν πρέπει να επηρεάζει την επιλογή του επαγγέλματος, ούτε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα πρέπει να προορίζεται μόνο για ένα φύλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο 300 κορίτσια ηλικίας μεταξύ 10 και 11 ετών από τα συμμετέχοντα δημοτικά σχολεία της Σλοβενίας προσφέρουν δωρεάν εκμάθηση βασικού προγραμματισμού και λογικής σκέψης.

Αναδημοσίευση είδησης: Girls Do Code, Digital Skills & Jobs Platform, created by Ana Pejić

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Digital technology / specialisation
  • Software
  • Web Development
  • Mobile Application Development
Digital skill level
  • Basic
Country
  • Slovenia
Type of initiative
  • National initiative
Διαβάσετε περισσότερα