Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2019

12Ημέρες 12Ώρες 21Λεπτά 38Δευτ.

Τι;

Προγραμματισμός χωρίς υπολογιστές (χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο)

Πότε;

5-20 Οκτωβρίου 2019

Γιατί;

Η μάθηση του κώδικα μας βοηθάει να κατανοήσουμε τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω μας, να διευρύνουμε την κατανόησή μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύξουμε δεξιότητες και ικανότητες για να διερευνήσουμε νέες ιδέες και να καινοτομήσουμε.

Our story

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec venenatis velit metus. Morbi non augue non sapien ullamcorper volutpat id a libero. Curabitur maximus vel est ac suscipit. Pellentesque imperdiet ultricies interdum. 

Nunc elementum porta tempus. In gravida nisi at dui eleifend lobortis. Vestibulum lobortis, leo at laoreet ornare, ante lectus commodo nisl, varius pellentesque velit justo eget purus.  Aliquam tortor massa, elementum at tellus. 

Τελευταία Νέα

Συνεργάτες

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2018

Το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το 2018 σχεδίασε και συντόνισε, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα 2018 τη δράση “Code my city”.

Το έργο εμπνεύστηκε από την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα και της σημασίας του για την τόνωση της εκμάθησης του κώδικα στην ελληνική πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ενθάρρυνε την εξερεύνηση της βιωματικής χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών στα σχολεία, τον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να μετατρέψουν τις σχολικές αίθουσες σε πραγματικά εργαστήρια και τον αντίκτυπο στην βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018, με ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ΤΠΕ. Στο εργαστήριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από 18 σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τον Οκτώβριο του 2018, 109 μαθητές ηλικίας 7-9 χρονών παρακολούθησαν την εκδήλωση για τη δράση και ένα εντατικό διήμερο εργαστήριο κώδικα και παρήγαγαν με την καθοδήγηση των δασκάλων του σχολείου βίντεο κινούμενων εικόνων (animation video) σε ομάδες.

codeweek

Oracle Alice Event

Για μια περίοδο 5 μηνών, οι μαθητές εργάζονταν για την ολοκλήρωση της εργασίας τους. Ανέβασαν τα ενδιάμεσα και τελικά παραδοτέα σε μια συνεργατική πλατφόρμα που χρησιμοποιούσαν όλα τα σχολεία, αναπτύσσοντας δεξιότητες διαχείρισης έργου που ολοκληρώθηκαν με τη δημιουργία animation video, τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Πληροφορικής στο σχολείο.

codeweek

Στις 30 Μαρτίου 2019, στην τελετή λήξης, οι μαθητές συναντήθηκαν για να παρουσιάσουν – μέσω του animation video που δημιούργησαν με την χρήση κώδικα-  την πόλη τους και έλαβαν πιστοποιητικό ολοκλήρωσης του έργου από την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Introduce My City 

Το έργο επεκτάθηκε στις αίθουσες διδασκαλίας και σε αυτό συμμετείχαν περισσότεροι από 300 μαθητές. Κατά τη διάρκεια αυτού του έργου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ανέπτυξαν ένα σύνολο ψηφιακών και προσωπικών δεξιοτήτων, όπως διαχείριση έργων, επικοινωνία, ομαδική εργασία κ.λπ.

Το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών θα χρησιμοποιήσει τα ευρήματα από τη δράση αυτή για το σχεδιασμό άλλων έργων καινοτομίας στον τομέα της παιδείας. 

Η συγκεκριμένη δράση επικοινωνήθηκε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.  Ειδική αναφορά έγινε στην Έκθεση DESI 2019 για την Ελλάδα (https://ec.europa.eu/digital-single-market/desi) και στο blog της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα (https://blog.codeweek.eu/post/184848895080/code-my-city-transforming-classrooms-into-real)

Σχετικές αναρτήσεις του Τμήματος Καινοτομίας:

Περισσότερες Πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα: